Чистенето и готвенето удължават живота

Чистенето и готвенето удължават животаКолкото и досадни да са чистенето и готвенето, се оказва, че те могат да са и полезни. Поне това твърдят норвежки учени, които установили връзка между домашните задължения и риска от ранна смърт. Според експертите, всекидневното поддържане на дома е добро начинание, не само за да ни е приятно в мястото, което обитаваме, а и защото по този начин се снабдяваме с достатъчно движения за деня, което именно и ни предпазва от ранна смърт, пише Daily Mail.
Учени от Норвежкото училище по спортни науки в Осло стигнали до извода, че дори само 25 минути умерена активност на ден ни помага поне за следващите шест години.
Като примери са физическа активност у дома са включени чистене с прахосмукачка и бързото ходене. Един час лека физическа активност - като готвене или миене на чинии, също намалява риска от ранна смърт.
Твърденията на норвежките учени идват след анализ на резултати от осем изследвания, в които се включили общо 36 000 участници на възраст над 40 години. Резултатите показват, че всяка физическа активност намалява риска от смърт по каквито и да е причини. При най-активните той намалява със 73 процента.
Изследването показа също, че седенето девет и половина часа дневно удвоява риска от ранна смърт. Затова и съветът на специалистите е седенето на работното място да се прекъсва по-често и ако може да се редува с някаква лека физическа активност.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД