Кога се появява третата сливица?

Кога се появява третата сливица?Тонзилитите и аденоидитите са характерна патология за детската възраст. Представляват остро или хронично възпаление на орофаринкса и/или епифаринкса. Тонзилите, както и аденоидеята (т.нар трета сливица), представляват част от лимфоидната тъкан, разположена на входа на носна и устна кухина, формираща анатомичната струтура - Валдайеров пръстен. Пръстенът на Валдайер се състои от: двете небните тонзили, фарингелната тонзила (аденоидеята), лингвалната тонзила, двустранно лимфоидна тъкан, разположена около евстхиевите тръби, и ретрофарингеална лимфоидна тъкан.
В зависимост от начина на протичане
състоянията могат да бъдат остри или хронични
Острите тонзилити и тонзилофарингити най-често са с вирусна етиология: грип, парагрип, EBV, ECHO, coxackie-вируси. Също така се наблюдават в хода някои шарки - варицела, рубеола, морбили, както и при паротит. Най-честият бактериален причинител e хемолитичният стрептокок, но освен него се изолират още Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzaе, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis и други.
Оплакванията са свързани с първоначална поява на силни болки в гърлото, висока температура, отпадналост, лош дъх, загуба на апетит, придружени от увеличени лимфни възли на шията.
Патоморфологично се различават:
Angina cattarrhalis - хиперемирани, сочни, уголемени тонзили
Angina follicularis - тонзилите са силно уголемени, зачервени сливици, като са налични белезникави, точковидни налепи върху фоликулите
Angina lacunaris - наблюдават се гноевидни налепи по лакуните
Angina ulceromembranosa - тонзилите са покрити с псевдомембранозни налепи, в комбинация с некрози и язви. Появява се при хематологични заболявания: левкози, агранулоцитоза, ангина наPlaunt Vincent (едностранна ангина, причинена от комбинирана анаеробна флора)
Herpangina - везикулозен обрив по небни дъги, меко небце. Често се съчетава с гингивостоматит. Причинители са Coxackie-вируси.
Хроничните тонзилити се появяват в резултат на повтарящи се остри бактериални инфекции и са свързани с появата на трайни изменения в тонзиларната тъкан - микроабсцеси, задръжка на гной и детрит в криптите, формиране на фиброзна тъкан. Обикновено може да изолира смесена флора - аеробна и анаеробна.
Най-честото оплакване е от дразнене в гърлото и рецидивиращи болки при преглъщане. При обостряне може да се поддържа субфебрилна температура, като се засилва локалното възпаление.
Размерът на тонзилите може значително да варира
като обикновено са значително увеличени, а ако състоянието е съчетано с хроничен аденоидит, се наблюдава синдромът на хронична фарингеална обструкция.
При едно остро или хронично възпаление аденоидеята от своя страна може да страда успоредно с небните тонзили, но също така може да бъде и изолирано засегната. Във възрастта между 2 и 6 години по различни причини
настъпва хипертрофия на фарингеалната тонзила
Това е т.нар. трета сливица или аденоидна вегетация. Най-често се наблюдава след рецидивиращи инфекции на назофаринкса. При данни за възпалителен процес се развива аденоидит.
Водеща в клиничната картина е изразената назална обструкция, придружена от обилна слузно-гнойна секреция. В резултат от стичащия се секрет по задна фарингеална стена - "постназален капещ синдром", се появява нощна кашлица. В резултат от нарушения сън, децата са неспокойни, раздразнителни, а в рамките на инфекциозната интоксикация се появява и
главоболие, за което често детето не може да съобщи
При наличието на аденоидна вегетация децата дишат и спят с отворена уста, хъркат, говорът става гъгнив, възможно е да се появи намаление на слуха. Те често боледуват от синузити и отити. Постепенно се оформя аденоиден фациес.
Обострянията са свързани с по-изразен фебрилно-интоксикационен синдром, могат да доведат до локални супуративни усложнения: перитонзиларен, ретрофарингелен абсцес, супуративен лимфаденит, както и имунологични усложнения: остър ставен ревматизъм, постстрептококов гломерулонефрит.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД