За многократна употреба използвайте бутилки от стъкло или метал

За многократна употреба използвайте бутилки от стъкло или металПроизводителите на търговска бутилирана вода не препоръчват на потребителите да използват повторно пластмасовите бутилки. Причината е, че използването им няколко пъти причинява разрушаване на пластмасата, а това води до изтъняване и получаване на пукнатини по шишето.
Специалистите съветват да не се използват повторно пластмасови бутилки, тъй като те отделят токсични химикали при продължителна употреба. Затова трябва да се следят номерата на бутилките.
Тези, които са направени от пластмаса №1 - полиетилен терефталат, известен още като PET или PETE, са токсични, ако се използват повече от веднъж. Трябва да се отбележи, че за производството на пластмаса номер 1 са необходими големи количества енергия и ресурси, допринасяйки и за проблеми, свързани с глобалното затопляне.
Друг лош избор за бутилки с вода е пластмаса №3 - поливинилхлорид (PVC), който се отразява неблагоприятно на репродуктивната система на човека. Пластмаса №6 - полистирол (PS) също може да бъде канцерогенен за човека. По-сигурни пластмасови материали са тези, които са изработени от пластмаса №2 (HDPE), пластмаса №4 (LDPE) или пластмаса №5 - полипропилен (PP).
Как се разбира кой номер е пластмасовата бутилка? Много лесно! Номерът може да се намери на дъното на бутилката от външната страна.
Употребата на пластмасови бутилки повече от един път може да доведе до разпространение на бактерии. В проучване от 2002 г. се взимат 76 проби от бутилките с вода, които са били използвани повторно месеци наред, без да бъдат измити. Установява се, че почти 2/3 от тях са имали бактерии. Това важи най-вече за бутилките, които се използват многократно, без да се измиват отвътре.
Въпреки това, ако бутилките са с номер 1, 3 или 6, не бива да се измиват, а напротив - да се рециклират. И още нещо - пластмасовите бутилки не трябва да се измиват с гореща вода, тъй като високата температура причинява разрушаване на пластмасата, при което се отделят токсични вещества.
Поради това специалистите препоръчват използването на бутилки, направени от стъкло или метал, тъй като те са подходящи за многократна употреба.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД