Едва 3-4% от българите ползват противогрипна ваксина

Едва 3-4% от българите ползват противогрипна ваксинаНай-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.По негови думи в момента на практика няма активност на вирусите.
Здравният инспектор посочи, че няма как да има 100% гаранция, че всеки имунизиран няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването. По данни на д-р Кунчев у нас противогрипна ваксина се използва при едва 3-4% от населението.
Специалистът увери, че бременните жени също могат да бъдат ваксинирани, без това да крие риск за здравето им.
Той посъветва решението да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак препоръча да се избягва първият триместър, когато най-активно се формира плодът.
Относно възрастовата граница за ваксинация при децата проф. Кънчев обясни, че се смята, че няколко месеца след раждането те имат защита. По тази причина общоприетата граница е над 6 месеца. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист, каза още той. Здравният инспектор напомни, че ваксините трябва да се правят при добро здраве.
Относно епидемията от морбили у нас той посочи, че все още има по 3-4 случая седмично. След извънредната имунизация обаче броят на заболелите е намалял драстично.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД