Лекарство за диабет помага за възстановяване на мозъка при травма и инсулт

Лекарство за диабет помага за възстановяване на мозъка при травма и инсултНова разработка на учени от университета в Торонто показала, че женският полов хормон играе ключова роля във възстановяването на мозъка с помощта на един от широко известните препарати. Този препарат се нарича метформин и още от 1950 г. го назначават на пациенти със захарен диабет, защото това лекарство помага да се контролира нивото на глюкоза в кръвта.
Преди няколко години специалистите открили, че метформинът активира стволовите клетки в главния мозък. Те могат да се самообновяват и да дават началото на различни типове неврони. Така могат да се "заместят" загиналите в резултат на травмата клетки.
Увреждането на главния мозък в ранна възраст обаче, може да доведе не само до гибел на мозъчни клетки, но и до когнитивни проблеми, които ще съпровождат човека през целия му живот.
Затова изследователи решили да изяснят дали метформинът спомага за възстановяване и на познавателните функции, а не само на самите неврони.
"Можеш да направиш дупка в нечий мозък, но ако той не започне да функционира по-добре, това няма да има никакво значение", пояснява ръководителят на групата, проф. Синди Морсхед.
Нейният екип предизвикал инсулт у новородени мишлета, а след това една седмица ги лекували с метформин. Само две седмици след такова лечение в мозъка на лабораторните животинки се увеличило количеството неврони и глиални клетки.
След проведени тестове се оказало, че метформинът действително спомага за когнитивното възстановяване.
Лечението сработило само при някои от животните в експеримента. Специалистите предположили, че този ефект зависи от половия хормон естрадиол (тип естроген).
Явно по някакъв начин той повишавал способността на стволовите клетки да реагират на метформина. Докато мъжкият хормон тестостерон, точно обратното, потискал този процес.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД