Няма данни за броя пушачи на алтернативни никотинови продукти, започва проучване

Няма данни за броя пушачи на алтернативни никотинови продукти, започва проучване В България не е правена и няма статистика за броя на пушачите, употребяващи алтернативни никотинови продукти, а това е важно, за да се разбере как влияе на заболеваемостта на хората, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. Нито лекари, нито държавни институции знаят какъв е резултатът от употребата им и кой ги ползва – бивши пушачи на конвенционалните цигари или хора, които никога не са пушили, допълни той.
По думите му такова проучване е необходимо, за да се знае какво да се промени в политиките относно тютюнопушенето.
Затова Националната
пациентска организация, съвместно с няколко медицински университета, други организации и лекари-експерти започват Национално представително проучване, резултатите от което ще бъдат ясни до края на годината.
По отношение на смъртните случаи в САЩ, вследствие на употреба на електронни цигари, д-р Станимир Хасърджиев уточни, че става въпрос за цигарите, които са с течности или капсули, които се нагряват и изпаряват. И по-точно ароматизираните като плодове и други хранителни продукти течности или капсули. Д-р Хасърджиев няма информация дали въпросните продукти се пласират и на българския пазар.
"Здравна поща", източник: bnr.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД