Генетиката с по-малка роля от начина на живот

Начинът на живот е по-опасен от генетичната обремененостКакво разболява повече младите хора - начинът на живот или генетичната ни обремененост? Недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, диабетът и високото ниво на холестерола играят по-голяма роля за развитие на сърдечносъдови болести у младите хора, отколкото генетиката, съобщи Лента, като се позовава на резултатите от португалско изследване, извършено под ръководството на експерта Жуан Соуза. Той увери, че за здравословното състояние е определящ начинът на живот, а не генетиката. "Генетиката има важен принос за преждевременната сърдечна недостатъчност, но не трябва да се твърди, че е с първостепенна роля", каза експертът.
Изследването обхваща 1075 пациенти на средна възраст 45 години, като 555-има от тях били засегнати от исхемична болест на сърцето. Осемдесет и седем процента от пациентите са мъже. Здравословното състояние на участниците въз основа на 5 показателя - липса на физическа активност, тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и високо ниво на холестерола, е сравнено с това в контролната група, която включва 520 доброволци в добро здраве, 86 процента от които мъже на средна възраст 44 години.
С най-малко три от споменатите рискови фактори са свързани 73 процента от пациентите в първата група и 31 процента от доброволците във втората. В двете групи рискът от исхемична болест на сърцето се увеличава 3, 7 и 24 пъти при наличие на съответно 1, 2 и 3 рискови фактора.
Извършеното секвениране на геномите на всички участници в двете групи е използвано за генетична преценка на риска от исхемична болест на сърцето.
"Получените резултати разкриват, че генетиката допринася за развитие на исхемична болест на сърцето - отбеляза Соуза. - Но у пациентите с два и повече рискови фактора за развитие на сърдечносъдови болести генетиката е с по-малка роля".
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД