Дисбалансирани хормони пречат на организма

Йога понижава нивата на кортизолВижте кои са хормоните, които пречат на организма, когато са в дисбаланс, и съветите на специалиста Айрийн Рос как да се справите. При хормонален дисбаланс човек често напълнява, чувства се изморен, тромав и често сменя настроенията си. Един от най-затормозяващите жените странични ефекти на хормоналния дисбаланс е качването на килограми.
1. Инсулин
Инсулинът се свързва с диабет, но всъщност пречи на целия организъм, защото води до качване на килограми, летаргичност, сънливост и дори замаяност.
2. Кортизол
Дисбалансът на кортизол се изявява като раздразнителност, напрегнатост и дори глад. Най-неприятно е усещането рано сутрин, като с напредването на деня отшумява.
3. Грелин
Ако за другите два хормона със сигурност сте чували, то този може да ви е убягвал. Наричат го хормона на глада. Когато грелинът е в дисбаланс, човек е гладен дори след обилно хранене. Най-неприятният страничен ефект на грелина е, че кара тялото да складира мазнини, чието горене впоследствие е кошмар.
4. Лептин
Наричат лептина хормона на ситостта. Този хормон регулира апетита и енергията. Твърде ниските нива на хормона забавят метаболизма и ни правят сънливи. Твърде високите нива на лептин обаче се асоциират с проблеми със съня. Затова е важен балансът.
5. Адипонектин
Колкото повече адипонектин имате в кръвта, толкова по-бързо тялото ви гори мазнините. Има обаче и друга интересна зависимост. Колкото повече мазнини имате, толкова по-ниски са нивата на хормона в кръвта ви. Ако искате да увеличите нивата на адипонектин, яжте храни, богати на магнезий - зелени листни зеленчуци, авокадо, риба, ядки и семена.
Как естествено да балансираме тези хормони?
Айрийн Рос съветва, ако имате проблеми с инсулина и кортизола, напълно да се откажете от кофеина под каквато и да е форма. Правете йога - тя също понижава нивата на кортизол. Различните дихателни упражнения и промените в храненето също ще ви помогнат неусетно да балансирате нивата на хормоните, без да трябва да се тъпчете с лекарства.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД