Намалете екранното време на децата си

Намалете екранното време на децата сиТелефоните, таблетите, компютрите и телевизорите присъстват в живота на хората все повече и повече. Докато едни използват технологиите, за да научат какво се случва в света около тях, други просто искат да си починат от дългия работен ден. Децата също спадат към пристрастените към екраните. Дали ще бъде гледане на анимация или играене на игра, мобилните телефони и таблетите все по-често се озовават пред очите на най-малките. И докато някои смятат, че технологиите може да помогнат за
развитието на децата, експерти предупреждават, че това всъщност се оказва доста негативно въздействие върху въображението.
Проучването е направено сред 1000 детски учителки, от които 2/3 смятат, че екраните въздействат неблагоприятно върху децата. Резултатите показали, че едва 48% от участничките са признали, че имат ученици с въображаеми приятели. Също така 72% са били на мнение, че четенето намалява в сравнение с преди пет години, а причината са точно мобилните телефони и таблетите.
Дейвид Райт, който е собственик на детска градина в Саутхемптън, Англия, смята, че има сериозен проблем с развитието на въображението и креативността на децата. "Смятам, че децата не могат да скучаят в днешно време", казва той пред Independent. Райт е на мнение, че пристрастеността пречи на най-малките да останат насаме със себе си. "Когато те имат свободно време, ще се опитат да направят нещо креативно с ума си".
От другата страна обаче застава д-р Пейдж Дейвис. Тя смята, че липсата на въображаеми приятели не е толкова свързана с екранното време, а с начина на живот тези дни. "Преди, когато нямаше телевизори, игрите се получаваха по-спонтанно. Сега децата искат да правят точно определени неща, защото ги виждат по телевизора", подчертава д-р Дейвис пред Independent.
Собственичката на сайта, който прави проучването, съветва родителите да намалят екранното време на децата си. "Така те ще бъдат подтикнати да си измислят свой свят, в който може да се "запознаят" с много различни персонажи", споделя тя пред Independent.  
Друго изследване, направено в Канада, също показва, че технологиите са вредни за децата. Те са свързани с проблеми в поведението и съсредоточаването. Резултатите показват, че децата, които прекарват повече време пред екраните, имат по-голям шанс да развият агресивно поведение, отколкото тези, които играят навън.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД