Алкохолът напира за челните места сред рисковите фактори за рак

Алкохолът напира за челните места сред рисковите фактори за ракАлкохолът е често срещаният термин за етанол или етилов алкохол, химическо вещество, което се намира в алкохолните напитки. Алкохолът се произвежда чрез ферментация на захари. Съдържа се и в някои лекарства, вода за уста, домакински продукти и др.
Алкохолът е един от рисковите фактори за смъртността от рак. Употребата на алкохол е основна причина за рак на хранопровода и устната кухина, а дори умереният прием е свързан с повишен риск от рак на гърдата и на дебелото черво. Постоянната, прекомерна употреба на алкохол е свързана с повишен риск от рак на черния дроб.
Освен че алкохолът допринася за по-висок риск от злокачествено заболяване, има и редица други рискове за здравето, свързани с употребата на алкохол, включително - хипертония, усложнения на бременността и причиняване на травми при злополуки и др.
Алкохолът е известен канцероген, който може да повиши риска от рак, като действа като разтворител (позволява на канцерогените да проникнат през лигавицата), дразнител или като транспортира канцерогени до лигавицата.
Учените приемат, че алкохолът може още да увеличи риска от рак чрез:
Метаболизиране (разграждане) на етанола в алкохолните напитки до ацеталдехид, който е токсичен химикал и вероятен канцероген за човека; ацеталдехидът може да увреди както ДНК, така и протеини.
Генериране на реактивни видове кислород (химически реактивни молекули, които съдържат кислород), които могат да увредят ДНК, протеини и липиди (мазнини) в организма чрез процес, наречен окисляване.
Нарушаване на способността на организма да разгражда и усвоява различни хранителни вещества и витамини с антиканцерогенен ефект, включително - витамин А; витамин В комплекс; витамин C; витамин D; витамин Е; каротеноиди и др.
Повишаване на нивата на естроген, полов хормон, свързан с риска от рак на гърдата.
Алкохолните напитки могат също да съдържат различни канцерогенни вещества, които се образуват по време на ферментацията и производството, като нитрозамини, азбестови влакна, феноли и други въглеводороди.
Препоръчва се хората да бъдат запознати с рисковете от употребата на алкохол. Лицата, които употребяват голямо количество алкохол, трябва да ограничат приема му до умерено количество (средно по-малко от едно питие на ден за жени или по-малко от две напитки на ден за мъже).
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД