Морските водорасли - желан гост на трапезата

vodorasliМорските водорасли най-често растат по скалистите брегове, а цветовете им варират от червено, зелено до черно. Те могат да се добавят към много ястия, включително салати, супи, шейкове и т.н. Добър източник са на витамини и минерали като например желязо, манган, мед, калций, витамин А, Е, С, В и т.н. Съдържат също омега-3 мастни киселини, но и йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза. При дефицит на йод например може да се изпитват симптоми на промени в теглото, умора, безсъние и т.н.
Водораслите са отличен източник на фибри, които подпомагат здравето на червата. Интересното тук е, че съдържанието на фибри във водораслите е повече, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. Освен това определени захари във водораслите, наречени сулфатирани, помагат за растежа на добрите чревни бактерии. В допълнение, морските водорасли имат леко слабително действие, така че консумацията им трябва да бъде умерена.
Благодарение на фибрите в тях също се увеличава чувството за ситост за по-дълго време и така се намалява вероятността от преяждане и покачване на килограмите. Нещо повече - някои проучвания показват, че консумирането на морски водорасли води до намаляване на телесните мазнини. Редовното хапване на водорасли дори може да помогне за детоксикация на тялото и елиминиране на тежките метали като олово и живак от него.
Морските водорасли са много полезни и за сърцето, тъй като засилват кръвообращението в кръвоносните съдове и предотвратяват състояния като сърдечна недостатъчност и атеросклероза. Те помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Водораслите съдържат също подобни на въглехидратите вещества, наречени фукани, предотвратяващи съсирването на кръвта. Фуканите намаляват и възпалителните процеси в тялото и са много полезни за черния дроб.
Ползите от морските водорасли не свършват дотук. Консумирането им може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2 чрез подобряване контрола на кръвната захар. Това се дължи на фукоксантин - вещество в кафявите водорасли, което регулира кръвната захар. В лабораторно проучване също се установява, че друг компонент във водораслите, алгинат, предотвратява покачването на глюкозата.
Водораслите могат да се консумират и за намаляване на риска от катаракта, но и за подобряване на очното здраве.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД