Вземете мерки за стомашните киселини

stomashni kiseliniСтомашните киселини представляват усещане за парене (горене) в горната част на корема, зад гръдната кост. Те възникват в резултат на връщане на солнокисело стомашно съдържимо в хранопровода, т. нар. рефлукс или връщане на стомашно съдържимо. Киселините предизвикват неприятни усещания и влошават храносмилането. Някои храни и напитки силно обострят проблема. Ето кои са те.
Цитрусови плодове. Ако усещате дори лек дискомфорт или болка високо в стомаха, най-често след хранене, то в такъв случай трябва да премахнете цитрусите от менюто си. Те повишават киселинността в стомаха и влошават симптомите. Затова избягвайте портокали, грозде, лимони, грейпфрут, киви и т.н.
Шоколад. Любимо лакомство на мнозина, което, за съжаление, има негативен ефект върху стомаха и много често предизвиква киселини. След консумация на шоколад е възможно стомашно съдържимо да навлезе в хранопровода и да предизвика парене. Може да ви се струва трудно, дори невъзможно да премахнете шоколада от ежедневието си, но със сигурност ще ви се наложи, ако симптомите ви се засилят.
Лютива храна. Пикантната храна предизвиква киселини по индиректен начин. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, забавя процеса на храносмилане. Лошото храносмилане е друга причина за поява на киселини.
Мазни храни. Тези храни не са благоприятни за здравето като цяло. Ежедневното консумиране на мазни храни може да наруши нормалното храносмилане и да доведе до появата на киселини. Опитайте се да намалите мазнините в диетата си и да включите повече здравословни мазнини.
Алкохол. Ежедневното консумиране на алкохол може да окаже редица вредни въздействия върху организма, включително появата на стомашни киселини. Напитки като бира и вино силно повишават киселинността в стомаха, което води до силен дискомфорт и болки зад гръдната кост.
За предотвратяване на стомашните киселини е необходимо да се спазват определени правила:
Не преяждайте. Хранете се по-често през деня с по-малки порции;
Избягвате пържени и мазни храни;
Движете се след всяко хранене;
Вечеряйте поне 2 часа преди лягане;
Залагайте на повече здравословни храни;
Ако сте пушач, опитайте се да откажете цигарите;
Спете достатъчно и редуцирайте стреса, колкото се може повече.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД