Откритието на Александър Флеминг спасява безброй животи

Преди 90 години великият лекар и учен публикува изследването си за пеницилина

Д-р Александър Флеминг получава Нобелова награда за медицина през 1945 годинаСър Александър Флеминг е британски лекар, биолог и фармаколог, роден на 6 август 1881 г. в шотландска ферма в бедно семейство. Той е известен с откритието на ензима лизозим през 1922 г. и, разбира се, с откриването на пеницилина през 1928 г. За това си постижение получава Нобелова награда за медицина през 1945 година.
Медицинското си образование получава в Лондон в медицинското училище и болницата "Света Мария". След това продължава задълбочено да изучава биология, фармакология и имунология. През Първата световна война служи като лекар и трупа безценен опит при лечението на инфектирани рани. Започва да размишлява върху идеята за създаване на лекарство, което да унищожава вредните микроби, без да вреди на тъканите.
След войната продължава изследванията си и през 1928 г. като на шега, поради немарливост една от неговите лабораторни панички със стафилококови бактерии била плесенясала. Флеминг забелязва, че там, където е плесенясало, бактериите са изчезнали. Той прави извод, че плесента произвежда някаква субстанция, която унищожава стафилококовите бактерии.
Не след дълго д-р Флеминг успява да докаже, че това всъщност е вещество, което спира развитието и на много други вредни бактерии. Нарича това ново вещество пеницилин. Публикува изследването си почти веднага (през 1929 г.). Въпреки значимостта на откритието, то остава незабелязано повече от 10 години.
Флеминг отбелязва, че пеницилинът би могъл да намери огромно приложение в медицината, но така и не успява да разработи метод за пречистването му. Когато от академичната общност обръщат поглед към откритието му, учените започват да разработват методи за пречистване и успяват да извлекат пеницилина. През 1941 г. започват изследвания с хора.
Пеницилинът се оказва безвредна субстанция както за хора, така и за животни. По време на Втората световна война с него са лекувани само ранени на фронта, а след това става едно от най-разпространените лекарства в цял свят, което спасява безброй животи.
Откритието на пеницилина се смята за едно от най-значимите открития на XX век.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД