Атакуват сърдечната недостатъчност с регенерирани клетки

Атакуват сърдечната недостатъчност с регенерирани клеткиНови методи за регенерация на кардиомиоцити откриха учени от Университета на Кеймбридж. Изследователите установили, че трансплантирането на кардиомиоцити едновременно с поддържащи епикардиални клетки, получени от стволови клетки, удължават живота им. За целта били използвани модели със сърдечна недостатъчност, както и 3D модел на човешка сърдечна тъкан, получен лабораторно от стволови клетки.
Подпомогнала се и регенерацията на кръвоносни съдове и некротизирала сърдечна тъкан, установяват още изследователите. Все още обаче не е ясно как поддържащите епикардиални клетки стимулират сърдечносъдовата регенерация.
Според д-р Йоханес Баргер, водещ автор на изследването, откритието има потенциал да постави терапия на първа линия при пациенти със сърдечна недостатъчност и е една огромна крачка напред към успешното й лечение.
Някои от последните
открития в направлението са свързани с инжектиране на стволови клетки във външните слоеве на сърцето. Проблемът обаче към момента е, че те оцеляват само няколко дни. При новия експеримент британският екип удължава значително живота на трансплантираните кардиомиоцити.
Сърдечната недостатъчност е невъзможността на сърцето да изтласка достатъчно кръв, така че да отговори на нуждите на организма. Най-честите причини за сърдечна недостатъчност са инфаркт на миокарда, дефекти в клапите, ритъмни нарушения (предсърдно мъждене) и др. Сърдечната недостатъчност е водеща причина за хоспитализация на пациенти над 65-годишна възраст. Текущата терапия е лимитирана до забавяне на процеса и облекчаване на симптомите с различни лекарствени групи.
По статистически данни 5-годишната преживяемост на пациентите със сърдечна недостатъчност е около 50%. За България броят на пациентите със сърдечна недостатъчност е около 140 хиляди. Броят на смъртните случаи, дължащи се на сърдечна недостатъчност, е 20 хиляди годишно. Губим един от четирима пациенти със сърдечна недостатъчност на следващата година и всеки втори до пет години. Сърдечносъдовите инциденти заемат първо място в класацията в световен мащаб сред причините за смъртност.
Изследването е представено в сп. Nature Biotechnology и е финансирано от Британската кардиологична асоциация, Британския съвет за медицински изследвания и Националния институт за здравни изследвания.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД