България води интензивни преговори с Евротрансплант

България води интензивни преговори с ЕвротрансплантСлед отказа на болницата във Виена да трансплантира чужди граждани, България се присъедини към Споразумението за сътрудничество FOEDUS ЕОЕО IT портал. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да създаде рамка за осъществяване на бърз и ефективен обмен на информация между страните по споразумението в случаите на излишък на органи или търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им, съобщиха от Министерство на здравеопазването.
Към момента активни членове на портала за обмен на органи са 10 държави от ЕС.
Статистиката сочи, че от 1 юни 2015 г. до 31 март 2017 г. чрез FOEDUS ЕОЕО IT  са били предложени 380 органа, от които 53 са трансплантирани, включително са извършени 23 трансплантации на деца. Сред страните от ЕС, които използват портала, Франция е най-предлагащата страна (21), а Италия е страната, в която са трансплантирани повечето органи (16).
"В повечето европейски държави, които имат задължението да прилагат европейското законодателство на ЕС в сферата на органното донорство, са налице трудности, сред които намаляване броя на донорите и недостиг на квалифициран медицински персонал. По тези причини усилията на българските институции и лечебните заведения са насочени към осигуряване на обучение по белодробна трансплантация за българските специалисти и провеждане на белодробни трансплантации у нас", обясниха от администрацията.
В момента в българската листа на чакащи има 18 пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. От началото на първото споразумение с университетската болница във Виена от 2014 г. досега са трансплантирани 9 български граждани.
От Министерство на здравеопазването съобщават още, че преустановеният прием на международни пациенти от страна на болницата във Виена няма да окаже влияние върху поетия ангажимент от тях за провеждане на дългосрочно обучение на български специалисти.
"В момента се провеждат последни уточняващи подробности по дългосрочното обучение на 15 български специалисти от УМБАЛ "Света Екатерина" и Военномедицинска академия (ВМА), сред които и медицински сестри. Техните имена и графикът на обучението им са изпратени до Виенската болница. Обученията ще започнат в началото на 2020 г. и в случай, че преминат успешно, първите белодробни трансплантации в България, съвместно с международни специалисти, са възможни в края на 2020 г.", допълват от администрацията.
Междувременно стана ясно, че България води интензивни преговори с Евротрансплант за обмен на органи за трансплантация на пациенти между страните-членки на ЕС. Разговори се водят и с няколко от водещите центрове за трансплантация на бял дроб в Европа, които се намират в Германия, Испания, Австрия и др. Политиката на всеки един трансплантационен център е самостоятелно да решава дали може да приема чужди пациенти, при какви условия и кога.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД