Махат 6 кг рецидивирал тумор от бедрото на пациент

Махат 6 кг рецидивирал тумор от бедрото на пациентВ продължение на три часа хирурзи на Военномедицинска академия (ВМА) оперираха и отстраниха 6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен мъж. Рядката и сложна операция е извършена в колаборация между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА. Пациентът е в стабилно състояние и се възстановява в клиниката.
Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия.
„Тъй като туморът бе изключително богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов”, обясни проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на  Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.
По думите на специалистите патологията е много рядка. През последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив. „Образувание с диаметър 50 см и 6 килограма е изключително фрапантно за нашата специалност.  Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно”, допълни още специалистът.
Клиниката на проф. д-р Неделчо Цачев обхваща целия спектър на травматологията, без случаи при деца. Специалистите в нея прилагат съвременни методики за диагностика и оперативно лечение при счупвания на костите на крайниците и таза. Лекуват се успешно пациенти, пострадали при битови наранявания, както и при тежки пътно-транспортни произшествия, трудови злополуки и височинни травми.
Клиниката има богат опит в областта на операциите по реостеосинтезиране, костна пластика, корекции на придобити пост-травматични деформитети на опорно-двигателния апарат, както и в лечението на тумори на костите и меките тъкани. Лекарите разполагат с модерни средства за остеосинтезиране, които намират приложение в целия свят, както и необходимата съвременна апаратура - рентгенови апарати, ехографски апарат, модерно операционно оборудване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД