По-високото телесно тегло състарява мозъка

По-високото телесно тегло състарява мозъкаНово проучване установи връзка между по-високото телесно тегло на по-късна възраст с по-бързото стареене на мозъка. Изследването показва, че има корелация между индекса на телесна маса (ИТМ) и степента на изтъняване на кората на мозъка в по-напреднала възраст. Мозъчната кора е външната покривка на полукълбата. При хората тя съставлява 40% от общия обем на главния мозък.
Проучването е проведено от изследователите от Медицинския факултет в Университета
на Маями във Флорида, според които изтъняването на кората е свързано с когнитивния упадък. Той пък се свързва с по-голям риск от деменция.
За целта е направено дълбочинно проучване на 1289 участници, чиято средна възраст е 64 години. Проучването започва с измерване на индекса на телесната маса (ИТМ) на участниците, както и техните обиколки на талията. 346 от участниците имали ИТМ под 25, което според указанията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията е здравословно тегло. Данните показват, че 54% от тях са жени, а средната обиколка на талията е приблизително 84 см. 571 от участниците били с ИТМ от 25 до 30, което вече попада в категорията наднормено тегло. 56% от тях са жени, а талиите им били средно около 92 см. Накрая, 372 души имали ИТМ над 30, което попада в категорията затлъстяване. Тази категория включва 73% от жените, а средната обиколка на талията им е 104 см.
След това е направено изследване на общия обем на мозъка и резултатите показват, че хората с по-голяма талия и по-висок индекс на телесната маса, са по-склонни да имат изтъняване в кората на мозъка. Според съавтора на проучването д-р Татяна Рундек затлъстяването е свързано с намалено сиво вещество на мозъка. По-конкретно, при хората с ИТМ от 25 до 30, всяко повишение на единица ИТМ показва намаляване на кората с 0,0982 мм, а при хората с наднормено тегло - с 0,207 мм.
Авторите заключват, че високите ИТМ и по-голямата талия ускоряват стареенето на мозъка с 10 или повече години. Въпреки това, те твърдят, че теглото е променлив фактор, а резултатите не показват непременно причинно-следствена връзка, а само корелация. Едно е сигурно обаче - по-високите килограми са рисков фактор за редица здравословни проблеми. Някои от тях са с диабет и сърдечносъдовите заболявания. Затова трябва да се поддържа нормално телесно тегло.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД