Жега, съчетана с влажност - още по-опасна

Главоболието е една от най-честите неприятности, които причиняват високите температури и влажността Горещите летни температури могат да причинят слънчево изгаряне и топлинен удар, но когато са съчетани с влажност, могат да бъдат още по-опасни за здравето. Изследвания показват, че високата влажност, особено ако е в комбинация с високи температури, може да бъде рискова за сърцето. Влажността оказва най-голям ефект върху възрастните с високо кръвно налягане. Най-големи са рисковете, когато влажността е над 70%.
Всъщност, високата влажност във въздуха създава чувство за още по-голяма горещина, а това повишава и телесната температура.
Високите температури, съчетани с висока влажност, причиняват по-голям приток на кръв към кожата, а това може да доведе до по-бързо и силно сърцебиене. Счита се дори, че може да се циркулира два пъти повече кръв в минута в горещ ден, в сравнение с прохладен ден. В допълнение, топлината и изпотяването могат да доведат до дехидратация, а това може да създаде напрежение в сърцето.
Въпреки че всеки може да бъде засегнат от топлината и влагата, има някои хора, които са изложени на по-голям риск. Това са индивидите на възраст над 50 години, както и тези, които са с наднормено тегло, но и хора, които страдат от сърдечни, белодробни и бъбречни заболявания.
Рискови фактори са също лошата циркулация, употребата на алкохол и приемането на някои лекарства като диуретици, успокоителни и медикаменти за кръвно налягане.
Най-честите състояния, които причиняват високите температури и влажността, са главоболие, умора, прекомерно изпотяване или неспособност за изпотяване, мускулни спазми, студена и лепкава кожа, подути глезени и стъпала, гадене, замаяност, учестен пулс, по-тъмна урина и т.н.
За да се защити човек от влагата и високата температура навън, е хубаво да се вземат някои мерки. Едно от тях е хидратирането чрез прием на голямо количество вода. Препоръчително е да се пие вода и в случаите, когато не се изпитва жажда. Може да се консумират и храни с високо съдържание на вода като пъпеш, маруля, краставица, диня и други. Специалистите също съветват да се избягват сладките изделия и алкохолните напитки в горещите и влажни дни. Силно препоръчително е и да се ограничи времето, прекарано на открито между 10:00 и 16:00 часа.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД