Често подценяваме HEVIS светлината

Често подценяваме HEVIS светлинатаВсички обичаме да сме на открито - работейки, водейки децата на разходка в парка или просто релаксирайки в двора на някое кафене. Докато умереното излагане на слънце е здравословно и има пряка роля в производството на витамин Д, то прекомерното излагане в часове със силно слънцегреене и без защита може да доведе до сериозни увреждания на кожата.
Невидимите УВ лъчи са добре познат фактор, имащ отношение към слънчевото изгаряне, фотостареенето на кожата, хиперпигментацията, а в дългосрочен план и за рак на кожата
.
УВА-лъчите проникват дълбоко в кожата и имат отношение към дългосрочните ѝ увреждания - дехидратиране, преждевременно състаряване, засилване на хиперпигментацията, нарушения в структурата на ДНК и не на последно място са стимул на канцерогенеза - съответно имат пряка връзка с рака на кожата. За разлика от УВА,

УВБ-лъчите проникват само в най-горните кожни слоеве
и водят до непосредствени увреди на кожната повърхност - пример е слънчевото изгаряния.
Освен познатите УВА- и УВБ-лъчите, значимо влияние за кожата има една подценявана част от видимия спектър на слънчевата светлина, а именно т. нар. високоенергийната видима светлина (HEVIS). Спектърът на слънчевата светлина се простира от УВ-лъчите с къса дължина на вълната до инфрачервените лъчи с по-дълга дължина на вълната, като видимата светлина се намира между тях. Синьо-виолетовият диапазон на видимата светлина е известен още и като високоенергийна видима светлина. Последните проучвания сочат, че лъчите от нейния спектър могат да оказват влияние върху кожата. Това откритие е сравнително ново и все още остава подценяван аспект на слънцезащитата.
Лъчите на високоенергийната видима светлина проникват в епидермиса, както и в дермата, където

провокират производството на свободни радикали
Те от своя страна оказват стимулиращо действие върху клетките, повишавайки производството на ензими, които разрушават колагена и еластина. Ефектът е преждевременно стареене на кожата. Освен това HEVIS светлината може да стимулира производството на меланин и по този начин да засили процеса на хиперпигментация.
HEVIS светлината има по-малко енергия в сравнение с УВ радиацията и въздействието й върху човешката кожа често се подценява. Затова дори продукти с много висок слънцезащитен фактор могат да се окажат недостатъчни за осигуряване на цялостна защита на кожата.
Когато избираме слънцезащитни продукти, основен фактор е осигуряването на най-добрата защита на кожата от УВА- и УВБ-лъчите. Но подбирайки формули, които се борят с оксидативния стрес (причиняван и от HEVIS светлината),

можем да се борим с процеса на фотостареенето и хиперпигментацията
Хиперпигментацията е не само козметичен проблем, тъй като тя създава изразен в различна степен и емоционален дискомфорт. Обичайно хиперпигментните петна се появяват първо по видимите части на тялото, които са изложени на пряка слънчева светлина. Същевременно хиперпигментацията е едно от основните козметични предизвикателства, с които дерматолозите по целия свят срещат, поради налагащото се дълготрайно лечение. Това изисква продуктите, които се използват, да бъдат не само ефикасни, но и да бъдат безопасни.
Дори слънцезащитните продукти с най-висок защитен фактор като SPF 50+ не филтрират напълно УВ-лъчите. Следователно, кожата може да бъде увредена от слънцето. Освен това, УВ-лъчите проникват в по-дълбоките кожни слоеве стимулират производството на свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес.
Ликохалкон А е съединение, изолирано от растението лакрица, познато с мощните си

противовъзпалителни свойства и силен антиоксидантен ефект
Ликохалкон А помага да се неутрализират свободните радикали, които се образуват под действието на УВ-лъчите и HEVIS светлината, като по този начин защитава по-дълбоките кожни слоеве на кожата.
Глициритиновата киселина е друго съединение, което също се извлича от растението лакрица и има отношение към естественото възстановяване на ДНК от тялото, когато кожата е била увредена от УВ-лъчите.
Безопасността е от изключителна важност, тъй като хиперпигменатцията изисква дългосрочно лечение, а повторната ѝ проява при спиране на терапията е често срещан проблем. Причината е, че основният рисков фактор за появата на пигментни петна по кожата е именно слънцето, на което сме изложени ежедневно.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД