Не се оплитайте в паяжината на "паякообразни вени"

Не се оплитайте в паяжината на "паякообразни вени"Телеангиектазията е състояние, при което разширени венули (малки кръвоносни съдове) образуват дребни петна по кожата, които могат да бъдат червени, сини или виолетови. Срещат се приблизително при 15% от мъжете и около 25% от жените. Телеангиектазиите се наричат още „паякообразни вени”.
Телеангиектазиите могат да се появят навсякъде по тялото, но са често срещани в области, които са видими по кожата и лигавиците (като устните, носа, очите, пръстите и бузите) и на краката (около глезените, под колянната става). Обикновено са безсимптомни, но могат да причинят и дискомфорт или кървене, както и естетически проблеми с външния вид.

Много хора избират да ги премахнат

Премахването се извършва чрез причиняване на увреждане на съда и принуждаването му да се свие. Това намалява появата на петна или шарки върху кожата.
Телеангиектазите обикновено са безобидни, но могат да бъдат признак и на сериозно заболяване. Например, наследствената хеморагична телеангиектазия е рядко генетично заболяване, което причинява телеангиектазии, които могат да бъдат животозастрашаващи. Вместо да се образуват върху кожата, телеангиектазите, причинени от наследствената хеморагична телеангиектазия, се появяват в жизненоважни органи, като черния дроб. Те могат да се пръснат, причинявайки кръвоизливи.
Телеангиектазиите обикновено не са животозастрашаващи, но някои хора

може и да имат проблеми с външния вид заради тях

Те се развиват постепенно, но могат да се влошат от продукти като абразивни сапуни и гъби, които предизвикват дразнене на кожата.
Симптомите може да включват: Болка (свързана с налягането върху венулите); Сърбеж; Нишковидни червени белези или шарки върху кожата.
Точната причина за телеангиектазията е неизвестна. Учените смятат, че няколко причини могат да допринесат за развитието й. Тези причини са вродени и придобити (генетични и екологични) или комбинация от двете.
Смята се, че повечето случаи на телеангиектазии са причинени от

хронично излагане на слънце или екстремни температури

Това е така, защото те обикновено се появяват в области на тялото, където кожата често е изложена на слънчева светлина и факторите на средата.
 Други възможни причини са:
Алкохолизъм - може да повлияе на притока на кръв в съдовете и да причини чернодробно заболяване;
Бременност - заради голямото налягане върху венулите;
Стареене - с възрастта кръвоносните съдове отслабват;
Розацея - увеличава венулите по лицето, като се придава зачервен вид на бузите и носа;
Продължителна употреба на кортикостероиди - изтънява и отслабва кожата;
Склеродермия - втвърдява и свива кожата;
Синдром на Кушинг;
Травма на кожата;
Дерматомиозит - възпалява кожата и подлежащата мускулна тъкан;
Разширени вени на долните крайници;
Системен лупус еритематозус - може да повиши чувствителността на кожата към слънчевата светлина.
Причините за наследствената хеморагична телеангиектазия (синдром на Ослер-Вебер-Ренду) са генетични.

Предполага се, че пет гена я причиняват

от които три са известни. Телеангиектазия може да бъде причинена и от други наследствени състояния (като синдром на Стърдж-Вебер, ксеродерма пигментозум, синдром на Луис-Бар, синдром на Блум и др.).
Диагностицирането на телеангиектазия става чрез разчитането на клиничните признаци на заболяването. Телеангиектазията е лесно видима заради нишковидните червени линии или шарки, които образува върху кожата. В някои случаи лекарите може да искат да се уверят, че няма основно заболяване, което да причинява телеангиектазия.
Лечението се фокусира върху подобряване на външния вид на кожата. Различните методи включват:
1. Лазерна терапия - лазерът се насочва към разширения съд и го кара да се затвори;
2. Хирургия - разширените съдове могат да бъдат отстранени (може да бъде болезнено и да доведе до по-дълго време за възстановяване);
3. Склеротерапия - фокусира се върху причиняването на увреждане на вътрешната обвивка на кръвоносния съд, чрез инжектирането във вените на пациента специален разтвор, наричан склерозиращ агент или склерозант.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД