Във Враца ще глобяват лекари за нереални болнични

Във Враца ще глобяват лекари за нереални болничниОт 1 август ревизорите на НОИ Враца започват да издават актове за нереални болнични, съобщи dariknews.bg като се позовава на директора на областния клон Иван Грозданов. Враца е едно от 5-те управления в страната, които изплащат все повече болнични от 2016 година насам. Ситуацията е разисквана на среща с директорите на всички лечебни заведения.
 "Проблемът е в лекарите, тъй като те издават тези нереални болнични. Не бих ги нарекъл фалшиви, а нереални, защото те ги узаконяват и вече не са фалшиви. Това важи най-вече за продължителни болнични листове – 2-3  до 6 месеца. Ние имаме вече една практика – да проверяваме в полицията за лица, които са взели продължителен болничен и са заминали за чужбина. И като ни подадат, че лицето е в чужбина, където е отишло най-вероятно да работи – елиминираме целия болничен. Това го правим по сигнали, иначе няма как да знаем", обясни Иван Грозданов.
Ако болничният бъде обжалван дали действително е нереален установяват  РЗИ или ТЕЛК. От 1 август на лекари, издали такъв болничен вече ще се налага акт административно нарушение, минималната глоба за това е 100 лв.
Според статистиката на НОИ Враца за шестмесечието януари – юни 2016 г. има издадени 25 188 броя болнични за общо заболяване, на стойност 4 372 800 лв.
За същия период 2019 г. издадените болнични са с над 4 хил. повече – 29 223 броя, на обща стойност 5 722 010 лв. – или с близо 1 350 000 лв. повече. Като това е тенденция, която нараства всяка година, при условие, че населението намалява.
Общо от началото на 2019 година до края на юни пред ТЕЛК или ЛКК НОИ Враца е обжалвал 148 болнични листове, от тях са отменени общо 21. Най-много болнични са обжалвани през април – 40 броя, от тях са отменени 4.
Припомняме, че в началото на месеца Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават с изписването на болнични. "Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея", каза той, заради увеличеният брой на болничните тази година. Той допълни, че е възложил проверка и ще се вземат мерки заедно с прокуратурата и МВР.
"Здравна поща", източник: zdrave.net

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД