Безплатно преглеждат за ревматични заболявания

lekarВ Стара Загора ще се проведе кампания под надслов „Кажи не на страха, попитай ревматолог”. Началото ще бъде поставено на 19 юли от 17 часа в зала Фоайе на община Стара Загора.
Целите на кампанията са ранна диагностика на ревматични заболявания, навременно лечение, добро качество на живот, информиране на граждани и пациенти чрез семинари, организиране на скринингова програма в 8 града в страната, социологическо изследване „Предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, 2017 /проведено сред 300 пациенти/.
Ще бъдат прегледани 20 души, но само след предварително записване на телефон на Сдружение АПРА -  0898 86 85 57. Записването се осъществява в периода 19 юли-19 август. Прегледите са предназначени за хора на възраст 18-50 години с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст. Градовете, включени в кампанията, са: Смолян, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Хасково, Варна, Русе.
Миналата година 280 души от шест града са прегледани безплатно, припомнят организаторите от Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит.
Проучване сочи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години, което повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.
За област Стара Загора достигането до ревматолог и ранната диагностика са забавени – едва 7,4 % от заболелите пациенти достигат до ревматолог. Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог.
Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.
"Здравна поща"
Източник dariknews.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД