Щам от грипен вирус атакува ракови клетки в пикочния мехур

Щам от грипен вирус атакува ракови клетки в пикочния мехурЩам от обикновен грип успешно разрушил раковите клетки на пикочния мехур, разкрило ново проучване. Изненадващите резултати подсказвали, че простата настинка може да революционизира бъдещото лечение на рака.
Учени от университета в Съри и Кралската болница в Съри взели естествено срещащ се щам на обикновената настинка, коксакивирус (CVA21), и го използвали при 15 пациенти с не-мускулно-инвазивен рак на пикочния мехур. Пациентите са получили CVA21 през катетър в пикочните си мехури седмица преди планирана операция за отстраняване на туморите (БГНЕС).
Разглеждайки пробите след операцията, учените установили, че вирусът се е насочил
само към раковите клетки, заразявайки ги и след това репликирайки се, причинявайки на раковите клетки разкъсване и смърт. Пробите от урина, взети по време на изпитанието, показали "отхвърляне" от вируса, което показвало, че репликираният вирус продължава да атакува и атакува други ракови клетки в тялото. Този тип рак понастоящем изисква инвазивно и продължително лечение, което е "неефективно и токсично при част от пациентите", обяснил водещият проучването Хардев Пандха.
Вирусът изглежда възпалява тумора, което подтиква имунните клетки да се насочват и да убият раковите клетки. Обикновено туморите на пикочния мехур нямат имунни клетки, така че имунната система на тялото не атакува рака там.
Установено било, че при по-голяма част от тестваните пациенти при туморите е настъпила клетъчна смърт, а при един пациент не открити следи от рак по време на операцията след само една седмица от лечението. Не били установени значими странични ефекти при нито един от пациентите.
"Онколитичните вируси като coxsackievirus могат да променят начина, по който лекуваме рака и да сигнализират за отдалечаване от по-установените лечения като химиотерапия", заявил Никола Анелс, научен сътрудник в Университета в Съри.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД