Мащерката е като добра магьосница - подобрява даже настроението

Мащерката е като добра магьосница - подобрява даже настроениетоМащерката е подправка, която може да се използва в много ястия. Тя притежава силен, характерен мирис и може да се използва свежа или в изсушен вид. Прясната мащерка съдържа минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, но и витамин С, тиамин, рибофлавин, витамин В6 и още много други.
Едно от най-разпространените свойства на мащерката е, че подобрява дихателната функция. Мащерката подпомага правилното функциониране на белите дробове, като подобрява симптомите на бронхит. Бронхитът води до възпаление, заради което дишането е по-дълбоко и затруднено. Благодарение на подправката се намаляват микробите, които могат да бъдат причина за тези възпаления. Това се дължи на противовъзпалителните свойства на мащерката. Тя може да се използва и от хората, които страдат и от лека кашлица или болки в гърлото.
Тъй като мащерката съдържа витамин А и С, тя насърчава имунната система и поддържа тялото здраво.Мащерката също подобрява храносмилането. Тя може да облекчи състояния като подуване, диария и дори повръщане. Мащерката също намалява неприятните стомашни спазми. Благодарение на етеричните масла, които подправката съдържа, се насърчава перисталтиката и се намалява шансът от констипация.
Мащерката е естествен диуретик. Насърчаването на редовното уриниране е от съществено значение за поддържане на бъбречната функция, тъй като задържането на течности за дълги периоди от време може да доведе до по-голям риск от развитие на камъни в бъбреците. Благодарение на мащерката може да се помогне за балансирането на нивата на течности в тялото. Затова подправката може да се добавя към повечето ястия, за да се насърчи по-редовното ѝ консумиране.
Мащерката също води до подобряване на настроението. Едно от съединенията в нея - карвакрол, оказва положителен ефект върху настроението. Мащерката също увеличава производството на серотонин и допамин, свързани с доброто настроение. Въпреки че точните количества, които трябва да се консумират, не са известни, се смята, че редовното консумиране на мащерката в умерени количества може да подобри психичното здраве.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД