Още древните шамани в Южна Америка са ценели зърнеша

15Зърнеш, степно седефче (лат. Peganum harmalae) е многогодишно тревисто решение от семейство Зигофилови (Zygophyllaceae). У нас е разпространено по сухи тревисти места, главно в Североизточна България и по Черноморското крайбрежие. Коренът на растението е многоглав, дебел и прониква надълбоко в почвата. Стъблата достигат височина до 70 см. Цъфти от пролетта до средата на лятото. Подземните части на растението съдържат алкалоидите хармин, хармалин, хармакол. Цветовете и стъблата съдържат, алкалоида пеганин. Кората съдържа до 2,2%, а дървесината 1,06% алкалоиди. В семената се съдържат тлъсто масло и червено багрилно вещество. Използваемата част на растението са семената, които се събират през късна есен.
Използва се за получаване на алкалоида хармин. Той има силен спазмолитичен ефект (до 4 пъти по-силен ефект от папаверина) върху гладката мускулатура.
Зърнешът е растение с дълга история по отношение на лечебните си свойства. Още от древността племената в Южна Америка са използвали семената на зърнеша за шамански и религиозни ритуали. Настойката от семената на зърнеш предизвиква силни ефекти, водещи до усещане за промяна на съзнанието с цел пречистване от негативните енергии. В България на растението се гледа предимно като на отровен храст и използването му се избягва. В миналото от семената се е добивало багрило, наричано турско червено.
Действието на алкалоидите в зърнеша се изразява в стимулиране на централната нервна система. В големи дози причинява наркотичен ефект, съпроводен със зрителни халюцинации, загуба на памет, понижава телесната температура, тонизира маточната мускулатура, повишава кръвното налягане, увеличава стомашната секреция.
Намира приложение при умствено напрежение и намалена трудоспособност, миастения (автоимунно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост), Паркинсонова болест, енцефаломиелит, психопатии.
При фармакологични изследвания на пеганина е установено, че той има свойството да стимулира гладката мускулатура на матката и червата, увеличава количеството на отделената жлъчка, притежава бронхоспастично действие.
Известно е приложението на сок от зърнеш за лечение на катаракта в начален стадий. В Русия против ревматизъм се приготвят и вани със зърнеш. За целта се прави запарка от цветовете на растението. Баните трябва да са поне 10-15 минути.
Използва се и като инсектицидно растение в селското стопанство.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД