Деминерализацията на зъбчетата предшества кариеса

8888Деминерализацията е процес на нарушаване структурата на зъбния емайл. Процесът се проявява с появата на бели петна по зъбната коронка. Те могат да се намират непосредствено над венеца, по режещия ръб на зъба или по останалата видима част на зъбчето в разнообразна форма - линийки, петна и т.н.
На какво се дължи деминерализацията? Често се случва млечните зъбки да поникнат деминерализирани, но за известно време от слюнката те минерализират и не се наблюдават последици. Деминерализацията може да е резултат от прекарани инфекции по време на бременността или недоимъчно хранене с недостиг на минерали. И не на последно място причина може да е начинът на хранене на детето и хигиената на зъбите. Когато се храним, pH в устата ни намалява, а остатъците от храна се превръщат в захари. Киселата среда, съдържаща захари, е идеална за развитие на бактерии, които увреждат емайла.
Опасно ли е? Тези малки петънца по зъбите всъщност са на начални кариеси. Не ги подценявайте. Ако забележете такива оцветявания по зъбчетата на детето, го закарайте на преглед при зъболекаря си.
Какво можем да направим? Ние като родители можем да осигурим здравословното хранене на детето и високата лична хигиена. Веднага след поникването на първите зъбки трябва да започнете тяхното почистване. Изберете паста и четка, които са подходящи за възрастта. Можете да започнете миенето на зъбите с гумен напръстник или гумена четка. Стандартните четки трябва да се с мек косъм и малка глава.
Миенето на зъбите е абсолютно задължително сутрин и вечер преди лягане. Нощното кърмене, както и пиенето на кисело мляко преди сън, са фактори, които предразполагат към поява на деминерализация и кариеси. Ако имате възможност да изплаквате устата на бебето след кърмене, го правете. Докато кърмите нощно време, бъдете бдителни за здравето на зъбките.
Избягвайте безразборното хапване през половин час и лепкави храни като снаксове, солети, бисквитки, съдържащи захар. Такива храни полепват по зъбите и тяхното почистване е сложно. Оставайки по зъбите, тази храна създава предпоставки за развитие на кариес. Давайте на детето да пие вода след всяко хранене. Ако то може да пие от чаша, му давайте водата по този начин. Така зъбите се обливат с вода и се почистват по-добре, отколкото при пиенето със сламка или биберон.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД