Стволови клетки срещу косопад

7777Пробив в терапията на плешивостта направи екип американски изследователи. След седмици тестване учените обявяват положителни резултати от използването на стволови клетки за справянето с проблема с неприятно оредяващата коса, която създава емоционален дискомфорт на милиони мъже и жени по света.
Тестовете на екипа започват през 2015 г., като към момента успяват да постигнат образуването на функциониращи космени фоликули чрез прилагането на човешки плурипотентни стволови клетки. За целта те първо създават скеле от човешки стволови клетки върху миши клетки, което им позволява да контролират растежа на косата. На следващ етап поставят полученото скеле под кожата, което впоследствие осигурява растеж на нова коса.
По думите на доц. д-р Алексей Терских от Медицинския институт "Санфорд" методът е истински пробив в регенеративната медицина и ще позволи разработването на терапии за ефективно справяне с фаталния косопад.
За какви случаи би бил удачен този терапевтичен метод? Важно е да се прави разлика между нормална загуба на коса и действителния косопад. Косата има своя цикъл на растеж и окапване, който е зависим от някои фактори и възрастта. Нормално е с напредване на годините косата да оредява, изтънява, променя цвета си. При наличие на здравословен проблем и недоимъчно, бедно на полезни вещества, хранене, косата губи своята жизненост и блясък. Пагубно й се отразява третирането с химични субстанции, топлината и слънчевите лъчи.
За оплешивяване се говори, когато цикълът на растеж и опадането на косата е нарушен и окапването на косъма настъпва по-бързо от фазата на растежа му. В началото на този процес се забелязва изтъняване и оредяване на косата, което може да частично или пълно.
Явлението може да е причинено от хормонален дисбаланс. Тогава се говори за андрогенен косопад. Това е типичният косопад при мъжете и засяга повече от тях с напредването на възрастта.
При жените плешивостта е рядко явление, при тях има по-скоро силно оредяване на косата. Причините при жените са по-различни. Обикновено косопадът им се дължи на автоимунно заболяване, стрес, бременност и др.
С напредване на възрастта линията на косата и при двата пола се отдалечава. Отдръпването на линията на косата заради косопад се забелязва очевидно при мъжете.
Друг признак за настъпваща плешивост е изтъняването на косата в областта на "короната", тоест губи се косата отпред и отгоре, докато тази отзад и отстрани расте както преди.
С оредяване на косата съществува реален риск от изгаряне на скалпа при слънчево излагане. Ако скалпът става уязвим от слънцето, значи са настъпили промени в ритъма на живот на космените фоликули. Друг признак за настъпваща алопеция е, ако установите, че отделяте много повече време отпреди, за да оформите косата си.
Има няколко начина да се справите с естетическия проблем, но първо трябва да изясните причините за него. В най-лекия случай промяната на хранителния режим може да извърши чудеса. От полза могат да бъдат хранителните добавки.
Тези мерки обаче помагат при косопада от временен характер. В останалите случаи първо ще трябва да си дадем сметка за неизбежните процеси, които настъпват в организма ни с напредването на възрастта. В началото, когато времето загатва трайната загуба на коса, помага промяната на прическата. Предлагат се някои терапии, чието прилагане е въпрос на личен избор и биха могли да имат търсения ефект. Днес сякаш повечето мъже с различна степен на плешивост не се притесняват да прибегнат до бръснача, като голият скалп им придава допълнителен чар и мъжественост. Други се приемат такива, каквито са през годините. Въпрос на лично усещане и предпочитание е как да решите проблема с оредяващата коса, докато науката утвърди нов метод, бил той със стволови клетки или не.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД