Разнищиха силата на Попай моряка

1911Легендарният анимационен герой Попай моряка увеличава силата си с яденето на спанак. Днес немски учени твърдят, че са разкрили истината зад мощта на рисувания симпатяга.
Радио ARD и телевизия Arte съобщават, че проучване в университета в Берлин, подкрепено от Световната антидопингова агенция (WADA), разкрива, че веществото екдистерон в зеленчука е повишило силата на изследваните спортисти и трябва да бъде обявено извън закона (БГНЕС). Според проучването спортисти, участващи в 10-седмична програма и консумиращи екдистерон чрез хранителна добавка, станали три пъти по-силни от тези свои колеги, които пиели безвредни медикаменти. "Нашата хипотеза беше, че ще видим увеличение на постиженията, но не очаквахме да е толкова голяма", каза професор Мария Пар от Берлин. В доклада се посочва, че екдистеронът се съдържа в различни зеленчуци, от които спанакът е най-известен. Що се отнася до Попай, чийто образ е създаден през 1929 г., Пар казва: "Може би са знаели нещо, което трябваше да изследваме тези дни".
В доклада се посочва, че Пар е предложила на WADA да добави екдистерон в списъка на забранените вещества.
Проучването е започнало след признаци, че екдистеронът се използва в руския спорт и че са били създадени хранителни добавки с веществото, тъй като обещават повече сила и мускулна маса, и по-бързо възстановяване по време на тренировките.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД