Нов алгоритъм в създаването на лекарства срещу затлъстяване?

2111Ефективна стратегия за борба с наднорменото тегло е намаляване на приеманите калории и повече физическа активност, а идеалният случай е комбинация от двете. Но за милионите хора по света, страдащи от затлъстяване, заболяване, което е причина за много хронични болести, е трудно да променят начина си на живот и хранене. Или се оказва, че това не е особено ефективно. Затова учените отдавна търсят лекарства, които биха помогнали при това състояние. И все пак ефективно лечение с дълготраен ефект все още не е създадено.
В нов доклад, публикуван в научния журнал Cell, изследователите предлагат нов път в търсенето на лекарства против затлъстяване. Проучването е проведено в лабораторията на Джефри Фридман в сътрудничество с учени от университета в Принстън.
В него изследователите откриват, че група мозъчни клетки, за които се знае, че контролират глада, също контролират и енергийните разходи. И тъй като нашето телесно тегло зависи както от калориите, които консумираме, така и от енергията, която изразходваме, новото откритие може да доведе до откритие на нов тип лекарство за отслабване, което действа от двете страни на енергийното уравнение.
Досега повечето изследвания за затлъстяването са насочени върху биологичните механизми, които управляват глада. но манипулирането на нервните вериги, които контролират глада, не е довело до голям успех. По тази причина докторант от лабораторията на Фридман стартира проект за изследване на процесите, чрез които горим енергия.
В проучването се набляга на факта, че бозайниците изразходват енергия по много начини, а производството на топлина е един от тях. Когато температурата на околната среда е ниска, ние изгаряме повече енергия, отколкото при топло време. Човекът притежава специален вид мастна тъкан, известна като кафява мазнина, която се изгаря, за да произвежда топлина.
Учените знаят, че групи термочувствителни клети в хипоталамуса играят роля в производството на топлина, но не се знае кои точно са те. В експеримента те започват да картографират мозъчните райони, които се активират при промяна в температурата на околната среда. Откриват, че тези региони в мозъка контролират енергийния баланс както чрез контрол над глада, така и чрез промяна в енергоразхода.
Откривайки тези региони в мозъка, учените имат ново поле за действие в създаването на нови лекарства против затлъстяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД