Нови тестове за хранителните инфекции подготвят от БАН

2511Ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни инфекции подготвя Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.
Това са ДНК базирани тестове с висока чувствителност и специфичност. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура. Това съобщи за news.bg чл. кор. Христо Найденски, който е и член на Европейския орган по безопасност на хранитe (EFSA). Тестовете са много подходящи и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случай на взрив на хранителна инфекция дават възможност да се ограничат рисковете от поява на резистентност.
Стандартните тестове, които са задължителни и се използват в момента масово в практиката и в Европа, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са необходими понякога 3-4 дни, докато се докаже и идентифицира. Но за да се въведат ДНК тестовете, разработени в института, е необходим дълъг административен и нормативен път, който е добре да се облекчи максимално. В противен случай, ще изгубим години докато тези тестове навлязат в практиката. А те биха спестили много икономически и здравни щети. Още повече, че използването на теста е на много приемлива цена, на този етап по-ниска дори в сравнение с настоящите стандартни тестове, обяснява Найденски.
Екипът на проф. Найденски вече е напълно готов с тестовете за Yersinia enterocolitica, третата по значимост хранителна инфекция за Европа. Учените се надяват в скоро време да имат възможност да доразвият успеха си и с бързи ДНК тестове за други инфекции.
Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia. Това са патогени, които се срещат основно в месото (вкл. птичето месо), млякото и техните продукти.
Висок риск крият каймите приготвени на скара, пържолите алангле и пилетата на грил, тъй като в дълбочина температурата не успява да неутрализира патогените.
Риск крият и студените екзотични салати с морски дарове, дори съхранявани в хладилник. Някои от причинителите, като Listeria продължават да се развиват много добре и на студено.
През лятото е добре да се избягват и супите, застроени с яйце. Тези патогени причиняват стомашно-чревни инфекции, които са особено актуални по време на морските почивки.
За предпочитане са добре опечените или сварени храни, консумирани скоро след получаването им и кулинарната обработка.
Често хората са подложени на стрес поради високите температури на плажа и преохлаждането с климатиците, рязката смяна на обстановката и ритъма на живот.
Това води до срив в имунната система и организмът по-трудно се бори с хранителните инфекции. Те могат да са много опасни с усложненията си - като развитие на реактивен артрит и някои тежки автоимунни заболявания.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД