Стресът може да забави растежа на косата с до 30%

191111Всяка жена си мечтае за дълга, здрава и лъскава коса. Въпреки че се правят процедури като маски и редовно подстригване, те не винаги помагат. Това вероятно може да бъде сигнал, че трябва да ѝ се обърне по-голямо внимание, тъй като има редица фактори, които могат да доведат до забавяне растежа на косата.
Първият е възрастта. С годините косата не само че посивява, но и спира да расте. Навлизането в етапа на менопауза също може да повлияе на растежа й. Така че е съвсем нормално след определена възраст тя да расте много по-бавно или изобщо това да не се случва.
Нивото на стрес също може да окаже въздействие. Доказано е, че стресът е изключително неблагоприятен както за общото здраве, така и за красотата. Стресът може да забави растежа на косата с до 30%, но също може да причини обилен косопад.
Ако косата е прекалено суха, тя може да не увеличава дължината си. Причината е, че сухотата води до цъфтеж и съответно до разделяне на краищата. Сухотата също причинява забавяне на растежа, но и води до накъсване и косопад. Затова косата трябва да получава достатъчно хранителни вещества и да се хидратира редовно.
Причините за сухотата може да бъдат прекомерното обработване на косата със стилизиращи продукти, както и с използването на уреди като маша и преса, които причиняват изсушаване, крехкост, накъсване и съответно забавяне на растежа. Също така, ако в корените се натрупат прекалено много масла и продукти, може да се блокират фоликулите, което да попречи на растежа ѝ.
Неслучайно се казва, че когато тялото е здраво, това ще се отрази и на външната красота. Здравословната диета е много важна за косата. Чрез храната могат да се набавят витамините, минералите и хранителните вещества, които са ѝ необходими. Недостигът на желязо, протеини, цинк, витамин А, Е или биотин може да предизвика отслабване на косъма и забавяне на растежа.
Ако тялото страда от хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, т.е заболявания на щитовидната жлеза, е много вероятно това да се отрази на косата и нейния растеж. Хормоналният дисбаланс след раждането също може да доведе до загуба на коса.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД