Бащата на коремната хирургия забранил аутопсията си

4358Професор Кристиян Алберт Теодор Билрот е немско-австрийски лекар и един от най-големите хирурзи на XIX век. Той е считан за основоположник на съвременната коремна хирургия. Роден е през април 1829 г. в семейството на свещеник. Първоначално започва да се занимава с музика, но впоследствие се отказва и решава да се отдаде на медицината.
В училище Теодор Билрот бил смятан за глупав. Не можел да свърже две изречения без усилията на майка му и логопеда. Отдавала му се единствено музиката.
По настояване на майка му той започнал да учи медицина. Завършва в университета в Гьотинген и Берлин. След дипломирането си през 1852 г. заминава за Виена, където редовно посещава лекциите на изтъкнати учени и лекари. Там учи хирургия при Фердинанд Ритер фон Хебра.
Теодор Билрот е този, който в края на XIX век въвежда белите престилки като задължително облекло за лекарите. Той се счита за един от най-влиятелните лекари на века. И до днес се правят операции "по Билрот", които са широко прилагани в коремната хирургия. Прилагат се най-вече като част от лечението на язва на стомаха. Билрот ръководи няколко епохални операции като първата езофагектомия през 1871 г., първата ларингектомия в 1873 г. и първата успешна гастректомия, която заслужено получава световно признание.
Във Виена д-р Билрот ръководи хирургична клиника, става и професор по хирургия в университета във Виена. Обикновено хирурзите са скарани с писането и говоренето, но на Билрот му се отдавало. На 29 години го поканили за професор в университета в Цюрих. Лекциите му придизвиквали огромен интерес у студентите.
Починал на 6 февруари 1894 г. През 2019 г. отбелязваме 125 години от кончината му. Последната му воля била след смъртта му да не бъде аутопсиран. Той смятал, че рейнското вино и цигари ще бъдат причината, която ще го вкарат в гроба. И макар думите му "Медицината е моята законна жена" да остават завинаги в историята, радостта в живота му дарява друга любов, а именно музиката. В писмо до Брамс той открито казва, че въпреки всички постижения, които са зад гърба му, най-щастлив го е правила именно неговата музика.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД