Подутите клепачи - на какво се дължат?

311111Основната функция на клепачите е защитна. Те предпазват очите от изсушаване, като чрез мигателния рефлекс разпределят сълзите равномерно по цялата предна очна повърхност и я предпазват от изсъхване. Същевременно предотвратяват попадането на чужди тела в очите, както и от директното увреждащо действие на светлината върху ретината.
Отокът или подуването на клепачите е симптом, който може да засегне едното или едновременно и двете очи (уни- или билатерален).
Може да протича напълно асимптоматично
или да се придружава от разнообразни оплаквания - зачервяване, сърбеж, парене, дразнене, сълзотечене, чувство за чуждо тяло и други.
Причините за подуване на клепачите могат да варират в широки граници - от очна инфекция до травма в областта на окото и алергия. В по-редки случаи отокът може да бъде признак и от по-сериозни системни заболявания - Базедова болест.
Най-честата причина за оток на клепачите са различни инфекциозни причинители - вируси, бактерии, включително и някои паразити. В зависимост от засегнатата структура налице може да бъде хордеолум или по-известен като ечемик; дакриоцистит - възпаление на слъзната торбичка; конюнктивит, блефарит и други. По съседство инфекция на синусите може да премине и към окото и съответно да доведе до подуване на клепачите.
Най-честата причина за ечемик е стафилококова инфекция
Причината е възпаление на мастните и/или потните жлези на клепача. Налице е оточност, зачервяване, може да има още сълзене, включително и светлобоязън, сърбеж, замъглено зрение, дискомфорт при мигане. Възможно е да се образуват още корички от засъхнал секрет по ръба на засегнатия клепач.
За запушването на мастните и потните жлези значение има недобре почистеният очен грим, макиаж с изтекъл срок на годност, както и някои заболявания - например диабет. Значение има още незадоволителната лична хигиена, поставяне и сваляне на контактни лещи с неизмити ръце и други.
При появата на ечемик е от изключително значение засегнатото око да не се търка или
да се правят опити за пукането му или изстискване на гнойната колекция
В противен случай се повишава рискът от разнасяне на инфекцията и влошаване на състоянието.
Често използваният израз "подпухнали очи“ не е еднозначен с подуване на клепачите. Основната причина за проявата е задържането на вода, както и липсата на достатъчно сън или общата преумора. Подпухналост е налице още след продължителен плач, поради усиленото кръвоснабдяване на зоната - хиперемията или увеличеният приток на кръв в областта на очите води до лек оток. От значение е, че в този случай няма болка, сърбеж или дразнене в очите, за разлика от подуването на клепачи, следствие на инфекция.
Някои заболявания на бъбреците (бъбречна недостатъчност, нефротичен синдром, гломерулонефрит или пиелонефрит) също могат да доведат до оток в областта на очите. Обикновено симптомите са изразени сутрин и постепенно след ставане този оток изчезва. Често не е единично проявен симптом, налице е оток в областта на глезените и в кръста. Характерно е, че отокът в областта на очите при тези заболявания е блед, без зачервяване.
Не за подценяване, макар и значително рядко причина за подутина в областта на клепачите са някои новообразувания - пример са
плоскоклетъчният и базалноклетъчният карцином
Характерно е, че подуването се увеличава постепенно, почти незабележимо, с нарастване на туморната маса
В диференциалната диагноза на подути клепачи влизат и алергиите, при които най-характерен е сърбежът и дразненето, но значително по-умерена е болката. Честа причина при децата за подуване на клепача е именно алергичната реакция.
Други по-редки причини са изгаряне в областта на окото, операции, някои сърдечносъдови заболявания, нарушен оток на лимфа, както и някои ендокринни заболявания - например Базедова болест. Значение има още злоупотребата с алкохол, преумората, както и прекомерната консумация на солени храни.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД