Проблеми със ставите засягат приблизително всяка пета жена в света

1212Според статистически данни проблемите със ставите засягат приблизително всяка пета жена в света. Остеоартрозните промени се срещат до десет пъти по-често при жени в сравнение с мъжете.
Остеоартрозата представлява хронично дегенеративно увреждане на ставите, което възниква като следствие на несъответствието на механичното натоварване върху дадена става и устойчивостта на хрущяла й.
Хрущялната тъкан дегенерира, налице е процес на остеосклероза (втвърдяване на костта), образуване на остеофити ("шипове") и възпаление на ставната обвивка. Основният симптом е болката при движение. Деформацията на ставата се дължи на реактивното възпаление на ставната обвивка, както и деструкция на костните повърхностни, които влизат в структурата на ставата.
Засягането на колянната става и междупрешленните стави са най-честите остеоартрози. Характерно за гонартрозата (на колянната става) е, че при до 70% от пациентките се засягат и двете стави, но в различна степен. Обикновено се проявява след 40-50 годишна възраст и е в комбинация със затлъстяване и венозна недостатъчност на долните крайници. Чести причини са травми, някои вродени аномалии, луксация на колянното капаче и често свръхобременяване.
Остеоартрозата на тазобедрената става - коксартроза, засяга около 1% от населението, като процентът на засегнатите жени достига до 70-75%. Остеоартрозата на малките стави на ръцете отново се среща основно при женския пол и то след 45-годишна възраст. Характерно е засягане отвеждането на палеца встрани и "заковаването" му в постоянна аддукция (отведен към показалеца).
За разлика от гореизброените артрози при остеоартрозата на раменната става е характерно по-честото засягане на мъжкия пол. Причините са най-често травми (остри или хронични), които водят до реакция на костта - предизвиква се хиперостоза и кистозна дегенерация на горната част на раменната кост.
Какви са причините остеоартрозата да се среща по-често при жени, отколкото при мъжете? Към причините с най-голямо значение влизат бременността, наднорменото тегло, хормоналните промени по време на менопауза (които бързо изравняват и сърдечносъдовия риск при двата пола), носенето на високи токчета, както и някои специфики на женското тяло.
По време на бременността телесното тегло трябва да нараства с до 10-12 килограма, което се смята за оптимално наддаване. Нерядко е налице качване на килограми значително над тези норми. Натоварването засяга в значителна степен гръбначния стълб и особено областта на кръста - лумбалните прешлени. Това натоварване на по-късен етап може да доведе и до остеоартроза на засегнатите стави. Статистиката показва, че всяко раждане увеличава риска за смяна на колянната става с до 8%, а на тазобедрената става - с 2%.
Деформацията на ходилата също носи риск. Честото и продължително носене на обувки на висок ток има своята роля като рисков фактор. Няма значение дали обувките са на платформа или на тънко токче, тъй като заеманата позиция от крака е една и съща.
Естрогенът има протективна роля за ставния хрущял. Съответно и остеоартрозните промени започват да се проявяват след настъпване на менопаузата, следствие на хормоналния дисбаланс. Нивата на естрогена рязко намаляват по време на перименопаузата, поради което след 50-55 годишна възраст жените започват да изравняват риска от остеоартрозни промени с мъжете и дори ги изпреварват значимо.
Не на последно място са от значение някои специфики на женското тяло. Например ставният хрущял е значително по-тънък в сравнение с този при мъжете, при отнасяне към големината на ставите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД