Полиартритната болка най-често засяга малките стави

Полиартритната болка най-често засяга малките ставиБолката като симптом има важно физиологично значение за организма, тъй като насочва за наличието на проблем. Тя е алармиращ признак, който има водещо място между различните прояви при широк спектър заболявания. От значение е да се отбележи, че силата на болката невинаги корелира с тежестта на болестния процес. Паралелно с това болката е субективен симптом и съответно интензитетът на болковия симптом се различава

според индивидуалния праг на болка
както и някои поведенчески реакции.
Болката - нейният характер, изразяващ се в интензитет, провокиращи фактори, локализация, има отношение към посоката на диагностичния процес. По специфичните характеристики на болката диференциалните диагнози могат да бъдат сведени до минимум и по този начин се улеснява диагностиката.
В по-голямата част от случаите тя е и фактор, който показва

дали е налице ефект от лечението
и позволява в определена степен дори мониторинг на хода на заболяването.
Ревматичната болка се дължи на няколко основни типа дразнители. На първо място - химичен, който се дължи на медиаторите на възпалението, различни инфламаторни ензими. Микроциркулаторните разстройства също оказват пряко влияние - налице може да бъде също и венозен застой.
Поради отока и съответно увеличеното ставно налягане се притискат структури по съседство. Това от своя страна е свързано с появата на болка в различна степен,

пряко свързана с размерите на оточния участък
Поради наличието на болкови участъци, мускулатурата в съседство реагира със спазъм, което е предпазен механизъм на организма да предпази увредените тъкани. Възможно е да е налице и т. нар. отразена болка, която да е провокирана от промените в ставата, но да се изявява в по-отдалечени органи. Това допълнително затруднява диагностичния процес.
Ревматичната болка може да произлиза от синовиалната обвивка (мембрана, която покрива вътрешните стени на ставата), спастичните мускули, сухожилия и съответните им влагалища, както и от надкостницата.

Дневната болка е характерна за остеоартрозата

и засягането на меките тъкани около ставата (при инсерционит, тендинит, тендовагинит, бурсит и други). Нощната болка е по-характерна за възпалителните ставни заболявания - ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болестта на Бехтерев и други.
Характерно за ревматизма е обостряне на симптомите през студените месеци. Налице е зависимост, освен към температурата, също така и към влажността на средата - при хладно и влажно време болките се провокират и засилват, а при топло и сухо време се облекчават и потискат.

Болката се повлиява бързо от противовъзпалителни средства

Характерно е, че дори и отокът да е минимален - болката може да бъде с висок интензитет.
При засягане на няколко стави състоянието се означава като полиартрит, а полиартритната форма най-често засяга малките стави - непример тези на китката и пръстите. За разлика от това при моноартрит (засягане на една става) промените са в по-големите стави - лакътна, колянна.

Засягането на шийните прешлени е значително по-рядко

Първият симптом на острия ревматоиден артрит е нарастващата остра болка в ставите, която се увеличава дори и при малки движения. Болката е налице дори при допир, а кожата над засегнатата става е зачервена и топла. Характерен симптом е възможността за бързо затихване на процеса и проявата на същите симптоми в друга става - мигриращо възпаление.
При хронифициране на заболяването е налице сутрешна скованост при раздвижване и първоначално затруднение на движенията.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД