Бум на глисти в Благоевград и Кърджали

Бум на глисти в Благоевград и КърджалиБум на глисти се отбелязва в Благоевград и Кърджали, съобщава БГНЕС.
По данни на Националния център по обществено здраве и анализи между от 10 и 16 юни само в Благоевград са регистрирани 9 случая на аскаридоза, като в цялата страна няма нито един друг регистриран случай.
Тенденцията по заразяване с глисти в Благоевград отбелязва пик за страната не само в средата на настоящия месец, но и по принцип от началото на годината. През февруари в областта е имало 10 случая на заразени, докато през март те нарастват до 26 души.
Другото огнище на глисти е в Кърджали. През февруари там са регистрирани 12 случая на заразени, а през март - 17.
През април паразитите са открити при още 32 души в Благоевградско, а в Кърджали заразените са 24. В нито една област в страната няма заразени с аскаридоза хора, сочат още данните за април.
През миналия месец 18 благоевградчани са опаразитени, а в Кърджали случаите са 19. И двете области са рекордьори по брой заразени в страната.
От Регионалния здравен инспекторат в Благоевград уверяват, че в установените 9 случая на глисти на територията на областта няма нищо тревожно.
Д-р Янита Стоева от Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Благоевград обясни, че в момента се изследват деца за прием в детските заведения в областта, като констатираните случаи са от Благоевград, Банско, Кресна, Разлог, с. Долно Краище - община Белица, и Ново Делчево - община Сандански.
По нейни думи заболяването при децата не се предава от човек на човек. Заразяването става чрез поглъщане на яйцата на паразита, които се намират в почвата - например при консумация на приземно растящи плодове и зеленчуци.
По тази причина д-р Стоева съветва плодовете и зеленчуците да се измиват с обилно течаща вода, а преди ядене и ръцете.
"Здравна поща", източник news.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД