Международно издание защитава българските медици

Д-р Иван МаджаровНасилието над медици в България е темата на престижно международно медицинско издание. То е орган на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) - организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). "Българските лекари с призив към колегите си от Европа - Не на насилието над медици!", е темата на изданието.
Изданието на CPME се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитие на Националната кампания на БЛС срещу насилието над лекари #ПребориГнева, под надслов "Добрата дума лекува".
Независимо, че подобен проблем има и в други страни, в България има тенденция за увеличаване на нападенията над лекари, медицински сестри, фелдшери, пишат от изданието.
Публикуваните данни от 2011 година потвърждават, че се увеличава насилието над медицински лица. "От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите", пише председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
В статията се напомня настояването до институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за хората, които си позволяват насилие над медици.
На 15 май проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри - председател на CPME, и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията, изпратиха писмо до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД