През юли нова кръгла маса за здравноосигурителния модел

Министър Кирил Ананиев"Няма да се откажа от това, което съм поел като ангажимент - промяна на здравноосигурителния модел. В момента сме в процедура на обобщаване, анализ и систематизиране работата на работните групи". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в Комисията по здравеопазване на НС.
Очаква се през юли да бъде направена нова кръгла маса, като ще бъде представен този модел, който е най-предпочитан и отговаря на визията на министерството.
Ананиев обясни, че след представянето на модела ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента.
Относно Централизираната електронна система за закупуване на лекарства министърът посочи, че от 10 юни е първият етап от процедурата за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения. Те могат да подават своите заявки до 24 юни, като предмет на заявките следва да бъдат необходимите им лекарства за 2020 г. и 2021 г.
Паралелно с процедурата по набирането на заявки, ще бъде проведен и независим одит на електронната система. Целта е да бъде удостоверено, че системата гарантира сигурността на данните на различните потребители, както и че информацията не може да бъде манипулирани от трети лица.
Здравният министър уточни, че след приключване на първия етап от процедурата ще бъде обявена и обществената поръчка за закупуване на заявените лекарства.
Припомняме, че преди 8 месеца от Министерство на здравеопазването пристъпиха към промяна на здравноосигурителния модел в България с предложение за два модела: единият е пълна реформа с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на допълнително здравно застраховане. Беше организирано и обществено обсъждане по темата, което макар и да премина по-формално, предизвика вниманието на редица организации.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД