Тулиум лазер 200 вата е най-доброто, измислено досега, в простатната хирургия

Тулиум лазер 200 вата е най-доброто, измислено досега, в простатната хирургияД-р Илия Калчев, дм е уролог в МЦ Лейзър Мед. Извършва първата в България операция на простата с лазер през 2009 г. и е специалистът с най-голям опит у нас в областта. Има защитена дисертация на тема лазерна простатна хирургия. Днес  работи с най-мощната и прецизна в света лазерна система за лечение на увеличена простата - Тулиум 200 вата. Преглежда и оперира в трите филиала на Лейзър Мед - София, Варна и Стара Загора.

Д-р Калчев, какво отличава Тулиум 200 вата от другите лазерни системи?

Тулиум е най-съвременната технология сред лазерите за простата и логично надгражда възможностите на изобретените преди нея. Базисното й предимство е прецизността при проникване в тъканта - само 0,2 мм. Няма друга лазерна система, освен Тулиум, която да може да работи в непосредствена близост до капсулата на простатата без да засегне околните й тъкани. Освен това, като всяка друга технология и тя еволюира - най-вече в мощността. Тулиум 200 вата е последната стъпка в собствената й еволюция след Тулиум 80, 120 и 150 вата. Колкото по-мощна е лазерната система, толкова по-бързо протича операцията, а факторът обем на жлезата става все по-маловажен. На практика, с Тулиум 200 вата няма големина на простатата, която да не може да бъде изпарена. Лейзър Мед е единственото здравно заведение в България с 3 лазерни системи Тулиум, разположени в София, Варна и Стара Загора.

Ако мощността ограничава възможностите за изпаряване, как тогава работят лазерите с по-слаба мощност?

В простатната хирургия има 2 техники - вапоризация (изпаряване) и енуклеация (изрязване). При вапоризацията тъканта на простатата се изпарява милиметър по милиметър и се извежда под формата на газ. Тя изисква бързина на изпълнението и затова е ефективна при лазерите над 150 вата. При по-нискомощните лазери хирургът е затруднен да премахне напълно простатата чрез вапоризация, тъй като се нуждае от по-дълго оперативно време, което е рисково за пациента. За да се компенсира този недостатък, се пристъпва към по-агресивната техника енуклеация - простатата се реже на парчета и се изважда с помощта на допълнителен инструментариум. С Тулиум 200 вата простатата се изпарява напълно, при максимално съкратено време под упойка, без значение от обема й.

Как диагностицирате състоянието на простатата?

Придържаме се към световно утвърдените стандарти в диагностиката, включващи международен простатен симптоматичен индекс (IPSS), ултразвуково изследване, кръвен тест ПСА. Ежедневно разчитаме и на високоспециализирани изследвания като урофлоуметрия - тест на уринирането, който измерва скорост, количество и продължителност, както и на видео диагностика, с която в напълно амбулаторни условия регистрираме и локализираме всички състояния на простата, стеснение в пикочния канал, тумор на мехура, простатит, камъни.

В МЦ Лейзър Мед - София, Варна и Стара Загора се провежда ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ с включени: консултация с уролог, измерване на обема на простатата, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА.

тел. 02 4 760 760       
моб. 0899 52 11 01    

www.lazermed.bg


www.laparoscopia.bg


"Здравна поща"Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД