Нови заразени с морбили у нас

Нови заразени с морбили у насПродължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у нас. Към 28 май заразените са 759. Това заяви националният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев пред bTV. В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените. Голям е броят им и в областта на Благоевград. Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив.
По думите на доктор Кунчев, след Румъния и Сърбия заразата се е прехвърлила в България и Македония.
В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил.
"Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населените места", поясни националният здравен инспектор. Той отбеляза, че около 90% от личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват. "Това е най-заразното инфекциозно заболяване", подчерта Кунчев.
Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.
Здравният инспектор е категоричен, че ако 95% от хората се ваксинират, епидемията ще се избегне.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД