Всяка година 15 000 българи с остър миокарден инфаркт

Проф. Арман ПостаджиянОколо 15 000 са българите, които всяка година получават остър миокарден инфаркт. Още по-обезпокоителното е, че това число е константна величина през последните години, коментира в студиото на "Директно" проф. Арман Постаджиян, шеф на катедра "Обща медицина" в МУ-София, началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ "Света Анна" в София, и председател на Българската лига по хипертония.
По думите му, у нас все по-често се наблюдават млади хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания.
"Обяснението може и да е банално, но се корени в начина на живот, който водим. Взехме най-лошото като вредни навици от западния начин на живот, останахме подвластни на тютюнопушенето, на лошия контрол на артериалното си налягане и всичко това води до развитието на неблагоприятни тенденции. Много важно е да се отбележи, че в голяма част от европейските страни, включително и в България, случаите на захарен диабет са се увеличили с 50% в рамките на последното десетилетие. Случаите на наднормено тегло - също, и към всичко това като прибавим и ниската физическа активност, се оформя една неблагоприятна тенденция, която рефлектира в сърцето", коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Постаджиян.
Специалистът подчерта, че подмладяването изобщо на заболяванията е изключително тревожно, защото проблемът с наднорменото тегло съществува още при подрастващите. И ако не бъдат предприети мерки, това ще ни връхлети като сърдечни инциденти след години. "Данните сочат, че 30% от подрастващите у нас са с наднормено тегло. Друг голям проблем е, че българите неглижират здравните си проблеми и не участват активно в лечението си. Често пасивно очакват здравната система или конкретен лекар да решат всичките им проблеми", допълни кардиологът.
В студиото той говори за необходимостта човек да се научи как да измерва правилно своето кръвно налягане - в рамките на седмица да следи показателите си сутрин и вечер, а не да търси помощ след единично покачване на кръвното налягане. Важно за правилната диагноза е да се взимат средните резултати - ако в продължение на седмица средното кръвно налягане е под 135/80, имаме добър контрол, над тази стойност е необходима консултация със специалист.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД