Как наркотиците влияят на зъбите

Как наркотиците влияят на зъбитеКачеството на човешкия живот и здравите зъби са неразделно свързани. Проблемите на зъбозадържащата система са пряко свързани с анормално хранене, дефектно храносмилане, липса на градивен материал, който подкрепя препитанието на целия организъм. Заедно с това, козметичен дефицит, който придружава патологията на тъканите и органите на устната кухина, сериозно засяга психичното състояние на лицето и образува комплекс от дефекти.
Наркоманиите и стоматологичната патология са неразделно свързани. На първо място, наркоманите показват остра недостатъчност на органите на устната кухина - отсъствие на зъби. Отрицателното състояние на зъбите на употребяващите опиати има широк спектър, уточнява д-р Бамбова, специалист стоматолог. В отговор на токсините страда слюнката. Количеството й намалява, киселинността и вискозитета се увеличават, настъпват биохимични промени в състава й. Това отрицателно засяга всички нейни функции - бактерицидно, защитно, транспортиране, минерализиращо и т. н., и води до недостатъчно измиване на зъбите, липса на подхранване на зъбния емайл, натрупване на остатъци от храна в устата. Кръвоснабдяването на тъканите около зъбите намалява. Във венците се развива склероза на съдовете, нарушава се отлива и притока на кръв. Среща се т. нар. застоял феномен, което обяснява техния синкав и подут външен вид. В същото време патогенните микроорганизми разхлабват кръглите връзки на зъбите, намаляват стабилността им и допринасят за появата на неприятен дъх.
Като правило, причината за лечението са последици от хроничните заболявания в периода на обостряне, придружени от значително подуване на лицето, висока температура, проблеми със сърдечно-съдовата система. При пациенти-зависими е много специфична картината на "безболезнен" пулпит и кариес.
Поради рязкото намаляване на вкусовата чувствителност на езиковите рецептори, храносмилателната система е лишена от способността да разпознава естеството на консумираните храни и да разпределя ензимите и сока, необходими за храносмилането и отделянето. В резултат на това храната, попадаща в тялото на наркоманите, не се усвоява правилно.
В крайна сметка наркоманите имат 100% кариес, голям брой извадени зъби, деформация на зъбите, пародонтит, наличие на зъбни корени, гингивит и други...
Лечението на стоматологичните патологии при наркоманите е неразделно от превенцията на тези негативни промени, допълва д-р Бамбова. Мярка, насочена към причината за заболяването, е прекратяването на употребата на наркотици и съставяне на подходящ план за лечение и последващо ясно и стриктно прилагане на комплекс от медицински мерки.
За консултации: д-р Бамбова, 0899210319
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД