Ново поколение мамографска апаратура бори рака на гърдата в Стара Загора

Д-р Трифонов(вляво) и Ян Моед край новата апаратура в "Ахилес-2000", бул. "Руски" 56Ново поколение мамографска апаратура от най-висок диагностичен клас е въведено в употреба в Медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Ахилес-2000” - Стара Загора. Това е първата инсталирана в България такъв клас мамографска апаратура, а здравното заведение е първото извън столицата, което разполага с нея. По този повод на 16 май в Стара Загора се състоя научно-информационен семинар-конференция на тема "Дигитална мамография и дигитална томосинтеза на гърда. Нови технологични предизвикателства в скрининга и диагностиката на рак на гърдата".
Гости на конференцията бяха  изпълнителният директор на финландската компания-производител на апаратурата Planmed Ян Моед и търговският мениджър за Балканите и Източна Европа Катерина Оровчанек. Във форума участваха още д-р Иво Гергов от Националната болница по онкология и Българското дружество по образна диагностика на гърдата, Александър Тонев, технически сервиз и официален търговски представител за България на финландската компания Planmed.
В "Ахилес 2000" е извършена цялостна подмяна на мамографската апаратура с новия клас апаратура, която е от най-ново поколение на финландската фирма, съобщи управителят д-р Любомир Трифонов. Апаратът е иновативен като технология, съчетава нови технологични постижения в диагностиката на гърдата, има възможност и за т.нар. 3D-мамография, дигитална томосинтеза. Това е медицинско изследване на гърдата, което се налага в света през последните 5 години и предоставя възможност на 1 мм-срезове да се анализира целият обем на женската гърда, което е възможност да се откриват много малки образувания в структурата на тъканите. Осъществява се по софтуерен път, за много кратко време.  Апаратурата притежава основни компонента, които автоматизират дейността и правят работата на лекарите много по-сигурна и уверена. Част от новите преимущества е дигитализирането на образа и възможността за допълнителна софтуерна обработка, както и трайното съхранение на образите.
На семинара бяха изнесени доклади от изп.директор на финландската компания за запознаване с най-новите технологични постижения, въведени в медицинската диагностика. Имаше доклад и на председателя на Българското дружество за образна диагностика на гърдата д-р Иво Гергов, бяха представени случаи от медицинската практика и образи от новата апаратура.
Пред журналисти Ян Моед съобщи, че всяка осма жена в света развива рак на гърдата и ранното откриване на болестта е най-доброто за борба със заболяването. Planmed е утвърдена високотехнологична фирма с 30-годишна история, намерихме добър партньор в България в лицето на "Ахилес-2000", подчерта той.
А д-р Георгов заяви, че годишно у нас се откриват 4200 нови случаи на рак на гърдата, като за сравнение през 2012-2013 г. новооткритите са били 3600. Нарастването на заболеваемостта е факт и в световен мащаб, при нас проблемът е, че се открива късно, каза той, едва 25-27% в първи стадий, което е трагедия. Според д-р Гергов организацията на търсене на рак на гърдата в България е остаряла и изключително слаба. През 2015 г. за мамография са прегледани около 35% от жените на възраст 50-69 години, които по закон ОПЛ са длъжни да изпращат на мамография през година. Ако не го правят, на третата година подлежат на санкция.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА
 


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД