Ново поколение мамографска апаратура бори рака на гърдата в Стара Загора

Д-р Трифонов(вляво) и Ян Моед край новата апаратура в "Ахилес-2000", бул. "Руски" 56Ново поколение мамографска апаратура от най-висок диагностичен клас е въведено в употреба в Медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Ахилес-2000” - Стара Загора. Това е първата инсталирана в България такъв клас мамографска апаратура, а здравното заведение е първото извън столицата, което разполага с нея. По този повод на 16 май в Стара Загора се състоя научно-информационен семинар-конференция на тема "Дигитална мамография и дигитална томосинтеза на гърда. Нови технологични предизвикателства в скрининга и диагностиката на рак на гърдата".
Гости на конференцията бяха  изпълнителният директор на финландската компания-производител на апаратурата Planmed Ян Моед и търговският мениджър за Балканите и Източна Европа Катерина Оровчанек. Във форума участваха още д-р Иво Гергов от Националната болница по онкология и Българското дружество по образна диагностика на гърдата, Александър Тонев, технически сервиз и официален търговски представител за България на финландската компания Planmed.
В "Ахилес 2000" е извършена цялостна подмяна на мамографската апаратура с новия клас апаратура, която е от най-ново поколение на финландската фирма, съобщи управителят д-р Любомир Трифонов. Апаратът е иновативен като технология, съчетава нови технологични постижения в диагностиката на гърдата, има възможност и за т.нар. 3D-мамография, дигитална томосинтеза. Това е медицинско изследване на гърдата, което се налага в света през последните 5 години и предоставя възможност на 1 мм-срезове да се анализира целият обем на женската гърда, което е възможност да се откриват много малки образувания в структурата на тъканите. Осъществява се по софтуерен път, за много кратко време.  Апаратурата притежава основни компонента, които автоматизират дейността и правят работата на лекарите много по-сигурна и уверена. Част от новите преимущества е дигитализирането на образа и възможността за допълнителна софтуерна обработка, както и трайното съхранение на образите.
На семинара бяха изнесени доклади от изп.директор на финландската компания за запознаване с най-новите технологични постижения, въведени в медицинската диагностика. Имаше доклад и на председателя на Българското дружество за образна диагностика на гърдата д-р Иво Гергов, бяха представени случаи от медицинската практика и образи от новата апаратура.
Пред журналисти Ян Моед съобщи, че всяка осма жена в света развива рак на гърдата и ранното откриване на болестта е най-доброто за борба със заболяването. Planmed е утвърдена високотехнологична фирма с 30-годишна история, намерихме добър партньор в България в лицето на "Ахилес-2000", подчерта той.
А д-р Георгов заяви, че годишно у нас се откриват 4200 нови случаи на рак на гърдата, като за сравнение през 2012-2013 г. новооткритите са били 3600. Нарастването на заболеваемостта е факт и в световен мащаб, при нас проблемът е, че се открива късно, каза той, едва 25-27% в първи стадий, което е трагедия. Според д-р Гергов организацията на търсене на рак на гърдата в България е остаряла и изключително слаба. През 2015 г. за мамография са прегледани около 35% от жените на възраст 50-69 години, които по закон ОПЛ са длъжни да изпращат на мамография през година. Ако не го правят, на третата година подлежат на санкция.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД