Всеки пети у нас развива сърдечна недостатъчност

Всеки пети у нас развива сърдечна недостатъчностБлизо 80% от българските граждани са чували диагнозата "сърдечна недостатъчност". Това стана ясно на пресконференция в БТА на Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност (6-12 май). Национално проучване от април тази година на изследователската компания ЕСТАТ показва, че хората не оценяват риска от сърдечносъдови заболявания. Само 30% от респондентите смятат, че това е водеща причина за смъртност в България. 6,8% от анкетираните съобщават, че имат сърдечна недостатъчност. Всеки един от пет души у нас ще развие синдрома, е изводът от изследването.
Причина за увеличаване на броя на пациентите е застаряващото население. Според статистиката 12,8% от всички хора над 60 години живеят със синдром на сърдечносъдовата недостатъчност.
Ние сме във върха на процентното съотношение на пациенти със сърдечна недостатъчност. Това заяви проф. Пламен Гацов, председател на Работната група за сърдечна недостатъчност към Дружество на кардиолозите в България. Нашата задача е да алармираме обществото, хората се страхуват най-много от рак, но умират от сърдечносъдови заболявания (66% според изследването у нас), каза още той. От една страна имаме достъпност до лечение, а нямаме достатъчно осъзнаване на проблема, акцентира Гацов. По думите му инвестициите в нови технологии и ефективни медикаменти намаляват смъртността и осигуряват добро лечение на пациентите.
Към 1 януари тази година по данни на НЗОК 153 000 души са диспансеризирани. От тях по-голям дял заемат жени. Ранната профилактика би послужила за овладяване на заболеваемостта, отчитат специалистите. Приоритет на Дружеството на кардиолозите в България остава обучението и информирането на гражданите, както и включването на пациента във вземане на решение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД