Трудно зарастващите язви са доста опасни

Трудно зарастващите язви са доста опасниПациентите с трудно заздравяващи рани нарастват лавинообразно в последно време. Това заяви пред за Радио „Фокус“ - Пловдив, д-р Веселина Кабакчиева, хирург в Център за лечение на хронични рани в града. Според нея, случаите се увеличават, защото болните не провеждат съвременно лечение, не търсят консултации със специалист и разчитат, че ще се справят с йодасепт и кислородна вода.
Много от пациентите не си дават изобщо сметка, че трудно зарастващите язви са доста опасни, особено когато са в резултат на диабет, и могат да доведат дори до ампутация на крайниците. За хронични рани се говори, когато язвите са с давност повече от 2 месеца.
Те могат да бъдат причинени от съдова недостатъчност, от диабет, от залежаване и обездвижване - декубитални, или като усложнения след оперативни интервенции. „Засегнати от тях са мъже и жени след 60-годишна възраст и в повечето случаи с лош контрол върху захарната болест“, посочи д-р Кабакчиева. Тя сподели, че след преглед лекарите решават според сложността на случая какво лечение да назначат. На пациента се правят кръвни и микробиологични изследвания, за да се установи причината, довела до трудно зарастващата рана. Най-често това е венозен застой. С помощта на различни специалисти се лекува първичното заболяване - кардиолози, ендокринолози, съдови хирурзи. След това се отстранява инфектираната тъкан, овладява се възпалението, овлажнява се и се покрива с различни мехлеми, ползват се и спрейове. В зависимост от етапа на лечението се поставя определен вид съвременна превръзка - хидроколоидни, калциево-алгинатни, сребърни, с водорасли, с мед, хемоглобинови, компресивни.
„Пациенти, за които е подходящо, се включват и на апарат за вакуум терапия, чрез който по специална технология се изтеглят секретите от раната. Той стимулира кръвообръщението и ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, нови клетки, резултатът е видим за няколко дни“, обясни д-р Кабакчиева. Тя подчерта, че лечението с апарата не е болезнено, а на пациентите не се налага да лежат през цялото време - могат да се придвижват сами в болничната стая. За пълноценното възстановяване обаче е необходимо стриктно да спазват терапевтичния болничен режим.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД