Ревматизмът може да атакува кожата и сърцето

Ревматизмът може да атакува кожата и сърцетоКой би се сетил, че ревматизмът може да засегне нервната система, кожата и дори …сърцето? Най-вероятно извън лекарското съсловие само тези, които са били повалени от него. Не е учудващо, че почти никой не би асоциирал ревматизма с друго, освен със ставните неволи и болежки. На второ място, разбира се, се асоциира със ставни проблеми при възрастни хора. Какво общо може да има ревматизмът с

децата, бактериите и възпалението на гърлото?


В света на медицината обаче нещата се оказват много по-различни. Ревматизмът е системно възпалително заболяване на съединителната тъкан, развиващо се вследствие на остра инфекция с бета-хемолитичен стрептокок от група А (вид бактерия). Той се проявява най-често в детска възраст и засяга предимно ставите, сърцето, кожата и централната нервна система и има пристъпен характер.

Докато в не толкова далечното минало ревматизмът е бил широкоразпространено заболяване, то днес честотата му значително е намаляла, благодарение на


откритието на пеницилина и успешната първична профилактика


Все още разпространението му зависи от икономическия статус и културата на населението, като за развитите страни тя е 0,8 на 1000 жители, а в развиващите се - почти тройно повече - 2,2 на 1000.

Бета-хемолитичните стрептококи от група А причиняват широка гама от кожни, белодробни, генитоуретрални и други инфекции. Въпреки това, ревматичен пристъп може да се предизвика единствено след прекаран тонзилофарингит (възпаление на сливиците и гърлото).

Тези специални стрептококи притежават някои особености в устройството си, отговорни за пораженията, които могат да причинят. Клетъчната им стена притежава особено количество от един


протеин, наречен М-протеин


Доказано е, че детерминанти на М-протеина реагират кръстосано с миозина на кардиомиоцитите. Какво означава това? Означава, че някои от особеностите му, които се използват от имунната ни система за разпознаване, много наподобяват някои елементи в мускулните клетки на сърцето ни.

Имунната система може да работи специфично, разпознавайки точно определени елементи на бактериите, за да атакуват именно тях. В случая обаче този специфичен елемент има структура, сходна и с човешка такава.

Не само това, но и М-протеинът и някои други вещества, произвеждани от стрептококите, имат свойствата на


суперантигени, които активират директно Т-лимфоцитите


на имунната система и водят до системна възпалителна авотимунна реакция.

И все пак само 1-3% от децата, преболедували остра стрептококова инфекция на гърлото, развиват ревматизъм. Явно индивидуалната имунореактивност на организма играе съществена роля за изявата на болестта и отключване на автоимунния елемент - нападането на собствени структури (кожа, сърце, нерви, стави). Генетичното предразположение е от съществено значение, като повечето от засегнатите са носители на HLA-DR2 и DR4.

В крайна сметка


самите стрептококи нямат пряко участие в последвалите увреди


На практика те са отключващ фактор, който у генетично предразположените хора води до разгръщане на каскада от силни имунни реакции, достигащи до автоимунни прояви. В този смисъл стрептококовите бактерии не атакуват и увреждат самостоятелно сърцето, ставите, кожата и нервите, но са основният фактор, който насочва имунната система към тях.

След първия пристъп в огранизма остава определена степен на "готовност" на имунната система за рецидив с нов пристъп. Обикновено с времето тази реактивност се изчерпва и


болестният процес на имунно ниво "изгасва"


оставяйки след себе си нанесените щети по сърцето - ако се е стигнало до такива. Не е възможно точно да се предвиди кога ще има нов рецидив и ще последва ли такъв изобщо.

Сред основните симптоми на ревматичния пристъп са фебрилно-интоксикационен синдром, полиартрит (засягане на множество стави по тялото), кардит (сърдечното засягане), хорея минор (засягането на нервната система) и кожни прояви.

Не е задължително всички тези симптоми да се проявят. Смята се, че и артритът, кардитът и хореята могат да бъдат единствената изява на болестта, но по-често е съчетанието им в различни комбинации.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД