Западнонилската треска - най-опасна тази година

Западнонилската треска - най-опасна тази годинаНай-важно е мерките да се взимат преди проблемите, тоест - сега, за да няма комари във водоемите. Това каза в интервю за БНТ Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Със затопляне на времето за кърлежите също трябва да се вземат мерки, каза той.
По думите му тази година най-опасна се очертава западнонилската треска, която се пренася от комарите в България. През 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души. "Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка.
За съжаление доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия, 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година", каза Кантарджиев.
Тази година Италия, Франция и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. "Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти", каза още Кантарджиев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД