3 случая на Ку-треска за две седмици в Старозагорско

3 случая на Ку-треска за две седмици в СтарозагорскоТрети случай на Ку-треска е регистриран на територията на РЗИ-Стара Загора. Той е в Стара Загора, отпреди дни, докато предходните два бяха в с. Овощник, съобщават от РЗИ. Толкова е броят на регистрираните през цялата 2018 г.
Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване.
Основен източник и резервоар на инфекцията са животните, а причинителят й е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда. Ку-треската се среща навсякъде по света (с изключение на Нова Зеландия). Причинителят на Ку-треска заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни (едър рогат добитък, овце, кози), домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи. Отделя се с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни. Възприемчивостта на човек към Ку-треската е висока. Заболяването има зимно-пролетна сезонност, съвпадаща с агнилната кампания при овцете и козите, с максимум през месеците март-април. Основни начини на заразяване са:
- Вдишване на прах от материи отделяни от раждащи животни, техните плаценти, замърсени косми и кожи. При сухо и ветровито време заразните аерозоли могат да бъдат отнесени на километри разстояние. Този начин на заразяване е основният за нашата страна.
- Консумация на заразени животински продукти, особено сурово мляко и козе сирене.
- По кръвен път, чрез преливане на кръвни продукти, или при рани на кожата през които преминава заразата.Контактен път на заразяване - през увредена кожа или лигавици (конюнктиви) при пряк контакт със заразени животни (при доене, добив и преработка на мляко и месо).
- Ухапване от заразен кърлеж (трансмисивен механизъм).
- От майка на поколението (т.н. вертикално предаване).
По-често случаите на заболели са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии (последните 2 големи епидемии в България, са от 2002 г. и 2004 г.в Етрополе и Ботевград, които обхванаха по няколкостотин души).
Инфекцията с Ку-треска варира в твърде широки граници - от безсимптомно протичане, до фатален край. Заболяването при хората започва остро с висока температура (до 40 градуса по Целзий, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката. Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. Акушеро-гинекологичните прояви включват спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на плод с ниско тегло. Рискови групи за заразяване с Ку-треска са професионални работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, хора, населяващи селските райони.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД