Защо в Пакистан бушува епидемия от полиомиелит?

Защо в Пакистан бушува епидемия от полиомиелит?С всеки изминал ден броят на заболелите от полиомиелит в Пакистан се увеличава. Причината за това е антиваксърските настроения, които завземат страната. Хиляди здравни работници са изпратени на място, за да започнат незабавно имунизиране на хората без ваксини и особено децата, които са най-засегнати от епидемията.

Полиовирусът се разпространява от човек на човек предимно по фекално-орален механизъм или чрез използване на общи прибори и замърсени храни и вода. Веднъж попаднал в организма, вирусът се размножава в тънките черва, а от там преминава в нервната система и може да причини парализа.


Полиомиелитът се счита за изкоренена болест. Пакистан е една от трите страни в света, заедно с Афганистан и Нигерия, в които все още има полиомиелит. В страната се провежда масивна кампания за ограничаване на заболяването, която включва домашни посещения на представители на световните здравни власти с цел ваксинация на децата.

В Пакистан също има програма, целяща повишаване на броя ваксинирани и ограничаване на заболяването. Тя е започната още през 1994 г. и дава видими резултати. В последните години обаче, рязко се увеличава броят на родителите, които отказват да ваксинират децата си. Това, заедно с хората, които нямат достъп до здравна грижа, е в основата на епидемията от полиомиелит, която избухна в Пакистан.

Програмата включва някои спешни мерки:

Силно участие на местните здравни власти в кампания по задължително ваксиниране на децата;

Масови имунизации в цялата страна. Ваксините трябва да достигнат до всяко дете от най-затънтеното кътче на страната;

Намиране на добре обучени и отдадени специалисти, които да извършват нужните имунизации;

Постоянно проследяване на изпълнението на програмата и нейната ефективност;

Синхронизиране на здравните програми с партньорите от Афганистан, за да може да се ограничи разпространението на вируса.

Докато полиовирусът продължава да се разпространява в Пакистан, децата няма да бъдат в безопасност. Затова отговорността по ограничаване на заболяването е споделена между пакистанските власти и населението. Всяко дете под 5 години трябва да бъде имунизирано срещу опасното заболяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД