Смогът в Китай увеличава риска от диабет

Смогът в Китай увеличава риска от диабетИзлагането за дълго време на действието на вредните частици, съдържащи се в смог, увеличава риска от диабет, сочат резултатите от ново проучване в Китай, което доказва връзката между замърсяването на въздуха в страната и болестта.
Китай е изправен пред най-големия проблем с диабета в света, като около 11% от населението му страда от метаболитни заболявания, според проучване на САЩ, публикувано през 2017 г.

Увеличеният просперитет доведе до промяна в диетите и начина на живот, наред с кризата със замърсяването на въздуха, която според Световната здравна организация причинява над един милион преждевременни смъртни случаи всяка година. Рискът от диабет се е увеличил с около 16% при увеличаване с 10 микрограма на кубичен метър при дългосрочно излагане на частици PM2.5, казват изследователи от болницата "Фууай" в Пекин и университета "Емъри" в САЩ след проучване, публикувано онлайн от Environment International.
"Постоянното подобряване на качеството на въздуха ще спомогне за намаляване на епидемията от диабет в Китай", каза пред АФП Лю Сянфън, един от авторите на проучването. Изследователите са събрали данни от над 88 000 участници в 15 провинции, като са изчислили излагането им на фини прахови частици РМ2.5 въз основа на сателитни данни от 2004 до 2015 г. PM2.5 съдържат токсини като сулфат и черен въглерод, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове или сърдечно-съдовата система и са свързани с по-високи нива на рак на белия дроб, хроничен бронхит и сърдечни заболявания.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД